Annonce

Ældre kvinde ryger

Tema: Rygning

Cigaretrøg udløste rødt kort til plejehjem

Beboeres rygetrang spredte så slem røglugt, at Arbejdstilsynet svingede pisken over for plejecenter.

Annonce

Det kan være svært at undgå cigaretrøg, når man arbejder i ældreplejen med rygetrængende ældre. Colourbox

Af Rasmus Handberg Baunegaard Nielsen
Journalist

Annonce

Især én beboers trang til at suge røg ned i lungerne genererede personalet på plejecentret Caroline Amalielund i Svendborg. Beboeren var indkvarteret i en gæstebolig og insisterede på at ryge med døren åben ud til gangen.
 
Så da Arbejdstilsynet lagde vejen forbi 12. marts sidste år, var der 'tydelig røglugt på gangarealer og på de ansattes kontorer'. Det fremgår af tilsynsrapporten fra besøget, som Fagbladet FOA har fået aktindsigt i. Arbejdstilsynet kvitterede med et strakspåbud, fordi den omkringfarende røg var i strid med rygeloven.
 
 
“Jeg er glad for, at Arbejdstilsynet kom forbi og påpegede problemet, for passiv rygning er meget skadeligt,” siger plejecentrets arbejdsmiljørepræsentant Mamo Pakzad til Fagbladet FOA.

Vi er opdraget til at respektere beboernes suverænitet, men vi skal også passe på os selv. Vi må hele tiden indgå kompromiser, så vi finder den mest hensigtsmæssige løsning over for beboere, der ryger

Mamo Pakzad, AMR, Plejecenter Caroline Amalielund

Kan ske igen

Plejecentret efterkom påbuddet ved at installere dørpumper i gæsteboligerne, så dørene nu lukker automatisk. Selvom påbuddet er efterkommet, er rygning stadig et svært emne med mange gråzoner, mener Mamo Pakzad.
 
“Vi er opdraget til at respektere beboernes suverænitet, men vi skal også passe på os selv. Vi må hele tiden indgå kompromiser, så vi finder den mest hensigtsmæssige løsning over for beboere, der ryger,” siger han og påpeger igen, at balancen mellem både at vise hensyn til beboere og hensyn til personalet er svær.
 
“Vi har problemet igen, hvis en ny borger også insisterer på at ryge for åben dør. Somme tider har vi nemlig beboere, som ikke kan lide at have døren lukket, for eksempel på grund af fobi eller andet,” fortæller arbejdsmiljørepræsentanten. 
 
Mamo Pakzad tror, at mange, der arbejder i ældreplejen, oplever samme dilemmaer.
 

Hvad mener du?

Bør borgere forbydes at ryge i eget hjem for at sikre, at personale på plejehjem og i hjemmeplejen ikke bliver udsat for passiv rygning?
 

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev

Vi bruger cookies på fagbladetfoa.dk til bl.a. at måle trafik og gøre siden bedre. Vælger du cookies fra, vil der være services, du ikke kan benytte. Læs mere om cookies 

Vi bruger cookies på fagbladetfoa.dk til bl.a. at måle trafik og gøre siden bedre. Vælger du cookies fra, vil der være services, du ikke kan benytte. Læs mere om cookies