Annonce

Hver tredje ansat i hjemmeplejen er faldet i glatføre


Næsten hver tredje ansat i hjemmeplejen er faldet i arbejdstiden på grund af is og sne, og mange får ikke hjælp til at forebygge glatføreulykker, viser undersøgelse.

Annonce

Social- og sundhedshjælper Annette Lassen arbejder i Vejle Kommune, der gør meget for at forebygge ulykker. Men hun har prøvet at tage en ufrivillig rutchetur. Lars Aarø

Af Marie Brynskov
Journalist

Annonce

Nattefrosten har sat ind i det meste af landet, og det giver ekstra udfordringer, når hjemmeplejen skal ud og hjælpe ældre borgere med at få deres medicin, mad og daglig pleje. 

Læs også: Vinterdæk på cyklen og pigsko giver tryghed, når det er glat

Knap hver tredje ansat (31 procent) i hjemmeplejen oplyser, at de har haft glatføreulykker i løbet af de sidste to år. Det viser en ny undersøgelse fra fagforeningen FOA. 

Det drejer sig typisk om fald, men nogle er også styrtet på cykel. Kun få uheld sker i bil.

Læs også: Anne Marie faldt på glat parkeringsplads og måtte sige farvel til arbejdslivet

Social- og sundhedshjælper Annette Lassen fra hjemmeplejen i Vejle er en af dem, der har taget en ufrivillig rutschetur.

”Jeg har prøvet at glide, fordi der var et tyndt lag is på en parkeringsplads, jeg ikke havde set, da det var mørkt,” siger hun.

Læs også: 8 råd til dig, der arbejder, når det er glat

Arbejdstilsynet: Det er arbejdsgiverens ansvar 

I undersøgelsen svarer halvdelen af de ansatte i hjemmeplejen, at der er en procedure for at håndtere glatføre på arbejdspladsen, for eksempel i forhold til snerydning og grusning. Næsten samme antal siger, at de ikke får den hjælp til at forebygge ulykkerne, de har brug for.

Kontorchef i Arbejdstilsynet Katrine Krone understreger, at det er arbejdsgiverens ansvar, at man kan arbejde sikkert.

”Vores bedste råd er, at man som arbejdsgiver, uanset om det er offentligt eller privat, holder øje med vejrudsigten i god tid, får planlagt arbejdet ordentligt og får saltet og gruset, før det er for sent, og der sker ulykker.”

Læs også: Ny dom: Marianne går glip af erstatning for smadret fod

Ulykkerne kan have store konsekvenser

Arbejdstilsynet har ikke tal på glatføreuheld, men fald og snubleulykker fylder meget i statistikkerne. Antallet af faldulykker stiger, når det er hårde vintre med is og sne.

”Det er ulykker, man af en eller anden grund tager lidt let på, men de kan have store konsekvenser for den enkelte, så der er meget potentiale i af forebygge fald og snubleulykker,” siger Katrine Krone.

Ifølge arbejdsmiljøkonsulent i FOA, Morten Bisgaard Andersen, er de typiske skader forstuvninger, hvor man falder og slår skulder, knæ eller ankler og forstrækker bløddele eller ledbånd omkring et led. 

Skaderne kan ofte medføre en sygemelding, og der kan være en længere periode, hvor man ikke er fuldt arbejdsdygtig.

”For en pædagogmedhjælper eller social- og sundhedsansat kan det være svært at passe sit arbejde med en dårlig skulder eller ankel. Det er et fysisk arbejde, der ikke foregår foran en computer, men kræver, at man er mobil og ikke hæmmet af smerter,” siger han.

Undersøgelse om glatføreulykker

  • 31 procent af ansatte i hjemmeplejen er faldet i glatføre inden for de seneste to år
  • 12 procent af det pædagogiske personale er faldet i samme periode.
  • Hver fjerde FOA-medlem er bange for at falde, når de arbejder udendørs i glat føre.
  • 49 procent af ansatte i hjemmeplejen har en procedure for at håndtere glatføre.
  • 41 procent af de ansatte i hjemmeplejen er delvist eller helt uenige i, at de får den hjælp, de behøver for at forebygge glatføreulykker.
  • 23 procent af de ansatte i hjemmeplejen har fået tilbudt procent pigsko - det samme antal har fået tilbudt grippers til at tage uden på skoene.

Kilde: Undersøgelse blandt 4.545 FOA-medlemmer om ulykker i glatføre

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev