Annonce

Vinterdæk på cyklen og pigsko giver tryghed, når det er glat


Vinterdæk på cyklerne og pigsko giver større tryghed for hjemmeplejen i Vejle. Men pigskoene kan være besværlige at få på, når der er travlt, siger social- og sundhedshjælper Annette Lassen.

Annonce

Social- og sundhjælper Annette Lassen cykler mere om vinteren, efter hendes cykel har fået vinterdæk på, når det glatte vejr sætter ind. Hun har et par grippers til at tage uden på skoene i tasken. Lars Aarø

Af Marie Brynskov
Journalist

Annonce

Glatføreuheld er dyre – menneskeligt og for kommunens budget. 

Derfor har Vejle Kommune udstyret alle 52 medarbejdere i hjemmeplejen med pigsko – såkaldte ’grippers. Skoene kommer dog ikke altid på, oplever social- og sundhedshjælper Annette Lassen.

”Min erfaring er, at folk fravælger dem, fordi det er for besværligt. Tit skal man også have overtræksbukser og cykelhjelm på. Når man har for travlt, får man ikke lige taget dem på,” siger Annette Lassen.

Læs også: Suzanne fik PTSD: Jeg er blevet slået, sparket og forsøgt stranguleret

Gled på mørk parkeringsplads

Hun har mellem 10 og 15 besøg om dagen inde midt i Vejle by. 

Modsat dengang hun arbejdede på landet, er der næsten altid ryddet sne foran de lejligheder, hun besøger i dag. Alligevel har hun altid sine pigsko med i tasken, når de mørke måneder sætter ind – for man ved aldrig.
 
”Jeg har prøvet at glide, fordi der var et tyndt lag is på en parkeringsplads, jeg ikke havde set, da det var mørkt. Der skete ikke noget alvorligt, men jeg er sikker på, at pigsko ville have hjulpet i den situation,” siger Annette Lassen, der også er tillidsrepræsentant.

Læs også: Arbejdsgiver dømt for at bryde loven efter grov voldsulykke, der har givet Lone evig smerte

Ulykker gav fokus på fald og styrt

Det var flere alvorlige ulykker, der satte fokus på at forebygge uheld i glatføre, siger Ulla Christiansen, distriktsleder i område Vest, distrikt 2.

”I løbet af et halvt år var der tre alvorlige uheld på cykel, hvor den ene fik en alvorlig skulderskade. En anden kom aldrig tilbage til at arbejde igen," siger hun.

Udover at det er dyrt, når en medarbejder er sygemeldt, kan det have store konsekvenser for den ansatte.

”Oveni, at man er syg, risikerer man at miste sit arbejde. Så vi gør det også for at sikre, at medarbejderen kan komme på arbejde,” siger hun.

Cykler får vinterdæk på 
Hun synes, det er ’træls’ at pigskoene ikke bliver brugt mere, fordi de forebygger uheld – men synes generelt, at medarbejderne er meget opmærksomme på deres fodtøj.

”Til gengæld er vores vinterdæk til cykler i høj kurs. Før var der mange, der valgte at gå, når det var en lille smule glat, men nu tør de godt cykle,” siger hun.

Cyklerne får vinterdæk på samtidig med bilerne. En pedel sørger for dæk, reflekser og sikrer, at der er lys på cyklerne, der fungerer.

Social- og sundhedshjælper Annette Lassen føler sig mere tryg på cyklen nu.

”Man har fornemmelsen af at stå fast. Jeg cykler helt klart mere, fordi der er vinterdæk på.”

Glat plet blev fjernet

To gange om året går TRIO-gruppen, der består af lederen, to arbejdsmiljørepræsentanter og tillidsrepræsentanten, området igennem for at se på, hvad der kan forbedres.

”På et tidspunkt havde vi en forkert hældning på en sti, så der altid samlede sig vand for enden, så der blev spejlglat. Det fik vi ændret. Vi ser også på belysningen: Er der steder, hvor der er meget mørkt? I det hele taget prøver vi at være på forkant med tingene,” siger distriktsleder Ulla Christiansen.

Tre gode idéer fra Vejle

1. Cyklerne får vinterdæk på. Lys og reflekser tjekkes, og der tilbydes lammeskind til sædet, så man ikke bliver kold bagi.
2. Ansatte får tilbudt 'grippers’ til at tage uden på skoene og bruger jakker og veste med reflekser på og får tilbudt cykelhjelm.
3. I alle biler ligger der sikkerhedshjelm, skovl og grus, hvis man for eksempel er kørt fast i en snedrive.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev