Annonce

Social- og sundhedshjælper Marianne Bredmose

Ny dom: Marianne går glip af erstatning for smadret fod

Marianne fik alvorlige skader, da hun væltede på en glat vej på job. Nu har landsretten i en dom slået fast, at hun alligevel ikke får erstatning.

Annonce

Marianne Bredmose var tæt på at miste sin venstre fod, da hun styrtede på cyklen i glat føre på sin rute som social- og sundhedshjælper.  Jørgen True

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Af Morten Olsen
Journalist

Annonce

Social- og sundhedshjælper Marianne Bredmose fik smadret sin fod, da hun væltede på en glat cykelsti, mens hun var på vej til en borger. I byretten vandt hun og FOA sagen, og hun blev tilkendt 250.000 kroner i erstatning for svie og smerte.

Men boligselskabet, som var ansvarlig for, at der ikke var glat i det område, hvor Marianne faldt, valgte sammen med sit forsikringsselskab, Topdanmark, at anke sagen til landsretten. Her er de netop blevet frifundet.

"Jeg er temmelig skuffet. Det er ikke en retfærdig dom, for der var ikke saltet, som der skulle være, for så var jeg ikke væltet," siger Marianne Bredmose og henviser blandt andet til, at retten begrunder dommen med, at boligselskabets ordning 'vedrørende glatførebekæmpelse har været tilstrækkelig'.

Store konsekvenser

Sagen begyndte for præcist to et halvt år siden, 30. januar 2015. Marianne Bredmose var på job som social- og sundhedshjælper, og på vej mellem to borgere styrtede hun på cykel på en kombineret cykel- og gangsti i Farum Midtpunkt, da stien var blevet glat på grund af det kolde vintervejr.
 

Læs også: Marianne kæmper for kvart million efter alvorligt cykelstyrt

 Styrtet var lige ved at koste hende den ene fod. Efter en tur på hospitalet, stod det klart, at foden blev reddet, men det gjorde førligheden ikke. Marianne Bredmose har siden gået med krykker.

Faldet på cykelturen har haft fatale konsekvenser for hendes liv.

"Udsigten til alderdom er ikke god. Jeg har svært ved at gå og lider af smerter og søvnløshed. Det påvirker min dagligdag enormt, da jeg ikke længere er i stand til at passe mit arbejde, som jeg ellers har gjort hele livet," siger hun.

Stor hjælp

På grund af Mariannes manglende arbejdsevne er hun netop blevet tildelt seniorførtidspension. Trods modgangen understreger hun, at hun er meget taknemmelig over den hjælp, hun har fået i sagen.

"Jeg har været glad for FOAs advokat og socialrådgiver. De har været ved min side lige fra starten og hjulpet med de problemer, der har været undervejs. Det er jeg meget taknemmelig for," siger hun.

Topdanmarks advokat argumenterede i retssagen for, at der var glatførebekæmpet med grus på området, da Marianne Bredmose styrtede klokken 8.15. Men selvom der er glatførebekæmpet, skal cyklister stadig tage sig i agt, for der kan stadig være glat. 

Såede tvivl om ansvar

Hun såede i øvrigt tvivl om, hvorvidt Marianne Bredmose var kørt uden for det område, der havde fået grus, og dermed selv var skyld i, at hun kom ud i glat føre.

"Nu har Østre Landsret behandlet sagen og frikendt boligselskabet. Det er en afgørelse, vi på vores kundes vegne er tilfredse med. Hvis det ikke er nok at følge glatføreplanen, kan ikke bare vores kunde, men alle med et ansvar for glatførebekæmpelse med rette spørge, hvad de mere skal gøre, for at de har levet op til deres ansvar," skriver Jens Langergaard, kommunikationschef i Topdanmark.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev