Chef i forvaltning svarer på ansattes kritik: Jeg er ikke stolt

Af Marie Brynskov
Journalist

De ansatte kritiserer, at Københavns Kommune lod problemerne køre af sporet på botilbud, der nu har fået frataget godkendelsen. Chef for Borgercenter Handicap svarer.

Set i bakspejlet skulle der være ansat en ekstra medarbejder frem for at bruge millioner på vikarer på nu lukket botilbud, siger chef i Borgercenter Handicap Lasse F. Steenland.  Mikkel Østergaard

Af Marie Brynskov
Journalist

61 beboere med erhvervet hjerneskadede står over for en usikker fremtid, efter Socialtilsynet i september måned trak godkendelsen til botilbuddet Strandviben på grund af stor bekymring for beboernes sundhed og trivsel.

Botilbuddet har længe lidt under personalemangel, skiftende ledere og dårlig økonomi, hvilket de ansatte tidligere har udtrykt frustration over. 

Københavns Kommune er i gang med at ansøge Socialtilsynet om at lave to nye botilbud på samme adresser, men ansatte og fagforeninger frygter, at problemerne følger med, hvis ikke kommunen tager ved lære af problemerne.

Læs også: Botilbud for hjerneskadede bliver lukket efter flere kritiske tilsyn

"Det er ikke godt nok"


- Personalegennemstrømingen har i flere år været mellem 30 og 40 procent på Strandviben. Hvorfor har I som forvaltning ikke reageret på det?

"Det er værd at bemærke, at gennemstrømningen generelt på arbejdsmarkedet er ret stor. Vi har jo ikke medarbejdere i dag, der bliver 30 år i deres nuværende job. Når det er sagt, er omsætningen for høj på Strandviben og vil stadig være et opmærksomhedspunkt for os," siger chef for Borgercenter Handicap Lasse F. Steenland.

- Det er vel det samme for alle botilbud – og det er nogle meget høje tal?

"Vores eget mål er 20 procent – og jeg vil ikke løbe fra, at det er alt, alt, alt for højt på strandviben. Det er ikke godt nok."

Læs også: Ansatte på lukket botilbud føler sig ladt i stikken af kommune

Et sammensurium af problemer

I 2017 er der indtil august måned brugt over 23 procent af lønkronerne på vikarer på Strandviben – er det et sundt regnestykke?

"Nej. Det sunde regnestykke er, hvis man havde et sygefravær, der var sammenligneligt med andre steder. Men vi skal jo sørge for, at der er x antal hænder til at sørge for borgerne. Strandviben er et sammensurium af flere ting, som ikke er godt nok. Og når man kigger på fravær, personaleomsætning og forbrug af vikarer, så kræver det ikke ret meget at se, at det ikke er godt nok."

- Har I som forvaltning et ansvar?

"Selvfølgelig har vi et medansvar, og jeg har naturligvis et medansvar. Jeg ville ønske, at vi havde set det her noget før – eksempelvis på forskellige måltal, eller man kunne have krydstjekket med tal (...) Der har været tre centerchefer på fire år, og der må man sige, at vi skulle være gået tættere på."

Ansat i stedet for vikarer

 
- Hvad hvis man havde givet en vitaminindsprøjtning og for eksempel ansat en ekstra medarbejder – og dermed undgået at bruge så mange penge på vikarer?

"Det er rigtigt, at hvis man bruger x antal millioner kroner på vikarer, var det så ikke mere fornuftigt at ansætte en ekstra medarbejder og lade være med at bruge vikarer? Jo naturligvis. Jeg ville ønske, at det havde været sådan, det er desværre ikke tilfældet denne her gang," siger Lasse F. Steenland, chef for Borgercenter Handicap.

"Læren for os er, at vi i langt højere grad vil følge med i sygefravær, udgifter til vikarbureauer, tilsynsrapporter og få det koblet. I den ulykkelige situation, vi står i lige nu, hvor Strandviben skal lukke i sin nuværende form, vil vi bruge det til læring fremover. Det er ikke noget, vi er er stolte af, eller jeg er stolt af."

"Alle skal effektivisere"

- Medarbejderne oplever, at der aldrig er penge nok, fordi der har været underskud flere år. Er det forkert?

"Strandvibens budget er ikke dårligere end andre botilbud. Da vi er underlagt effektiviseringskrav som de andre 97 kommuner, er det klart, at vi skal finde de effektiviseringer vi skal, og det har jo et vist gennemslag i hele forvaltningen. Hvorvidt det har kunnet mærkes på Strandviben, kan jeg ikke sige på nuværende."

Botilbud med turbulent historie

Socialtilsyn Hovedstaden gav den 31. marts 2017 et skærpet tilsyn efter to besøg på Strandviben i januar 2017. Efter nyt besøg den 19. maj blev det  skærpede tilsyn forlænget indtil 1. november 2017. Efter et uanmeldt tilsyn den 18. august besluttede Socialtilsyn Hovedstaden at tilbagetrække Strandvibens godkendelse til at at drive botilbud. Strandviben klukker i sin nuværende form den 31. december.
Botilbuddet, der ligger på to forskellige adresser, har 61 beboere med erhvervet hjerneskade og hører under Center Campo i Københavns Kommune. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev

Vi bruger cookies på fagbladetfoa.dk til bl.a. at måle trafik og gøre siden bedre. Vælger du cookies fra, vil der være services, du ikke kan benytte. Læs mere om cookies 

Vi bruger cookies på fagbladetfoa.dk til bl.a. at måle trafik og gøre siden bedre. Vælger du cookies fra, vil der være services, du ikke kan benytte. Læs mere om cookies