Annonce

Psykisk syg bæltefikseret i 125 dage


Bæltefikseringer, der varer i dage, uger og sågar måneder, er stadig udbredte i den danske psykiatri. 

Annonce

Den længste bæltefiksering sidste år varede 125 dage og fandt sted i Region Midtjylland. Men i alle regionerne er der eksempler på meget lange bæltefikseringer.  På kortet her kan du se de 10 længste bæltefikseringer i 2016 i hver region i antal dage.  May Buhr

Af Andreas Hemme
Journalist

Annonce

Bæltefikseringer, der varer i uge- eller månedsvis, er stadig udbredte i den danske psykiatri. Den længste bæltefiksering sidste år fandt sted i Region Midtjylland, og den varede 125 dage, viser aktindsigter, som Fagbladet FOA har fået fra de fem regioner.

I Institut for Menneskerettigheder mener teamleder i handicapteamet Nicolai Nielsen, at der burde være et specifikt mål om helt at undgå de lange bæltefikseringer.

”Det er en helt særlig problemstilling, som der skal tages særskilt stilling til. Langvarig bæltefiksering er ikke en behandlingsform, der kan retfærdiggøres ud fra et menneskeretligt synspunkt,” siger han.

Læs også: 178 dage uden bælter

Ifølge Europarådets Torturkomités retningslinjer bør bæltefikseringer vare i minutter fremfor i timer. Bæltefikseringer i dagevis vurderer Torturkomitéen ikke kan retfærdiggøres.

 

Psykiatriske afsnit landet over har ellers haft ekstra fokus på at nedbringe brugen af tvang, siden partnerskabsaftalerne med målet om at halvere tvangsanvendelsen blev indgået for tre år siden mellem regionerne og det daværende Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse.

 

Der skal en kulturændring til

Seniorforsker ved Psykiatrisk Forskningsenhed i Region Sjælland Lene Lauge Berring mener, at det bør være muligt, at komme de lange bæltefikseringer til livs i et land som Danmark. 

 

Læs også: Sådan kan du arbejde med at nedbringe brugen af tvang

Hun mener ligeledes, at det er en grundlæggende kulturændring i psykiatrien, der skal til. Som ansat mange år i psykiatrien på forskellige afdelinger og i forskellige regioner, herunder også retspsykiatrien i Region Hovedstaden har hun selv oplevet, at det kan lade sig gøre.

 

”Vi havde en kultur, der hed, at de patienter vi oplevede meget farlige var i øget risiko for at blive fikseret i meget lang tid. Den kultur ændrede vi, og forsøgte at individualisere indsatsen, ved for eksempel i nogle situationer at give to medarbejdere ansvaret for i samarbejde at passe patienten,” fortæller Lene Lauge Berring. 


Målet er ambitiøst nok

Ifølge sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er det nuværende mål om at halvere anvendelsen af tvang i psykiatrien ambitiøst nok. 

 

”Det siger sig selv, at 125 dage er alt for lang tid. Jeg så gerne, at det var unødvendigt med de lange fikseringer. Men vi er bare ikke der, hvor vi fra den ene dag til den anden kan få tvangen væk. Men vi har et ekstremt ambitiøst mål om, at tvang ikke skal bruges i det omfang, som man gør i dag,” siger hun. 

 

Hun fortæller også, at der ressourcemæssigt blandt andet er afsat en halv milliard kroner ekstra til sundhedsvæsnet i den seneste økonomiaftale med Danske Regioner. Det er derfor ikke kun Folketingets men også regionernes ansvar, at der holdes fokus på målet. 

 

"Regionerne er driftsherrerne på området, og de har sort på hvidt underskrevet aftalen om at halvere tvangen. Det er deres ansvar, at ressourcerne er til stede på de områder, hvor det kniber. Ikke kun for at nedbringe brugen af tvang, men for at løfte psykiatrien generelt," siger Ellen Trane Nørby.


Bæltefikseringer i 2016

i 2016 fandt der 517 bæltefikseringer sted, der varede over 48 timer. Det er 36 færre end i 2015.  Der er også sket et fald i antal bæltefikseringer, der varede 24-48 timer og 8-24 timer. Derimod er der sket en stigning i antallet af bæltefikseringer, der varede under 8 timer, samt en stigning i antallet af personer, der bæltefikseres.

Kilde: Sundhedsstyrelsens monitorering af tvang i psykiatrien


Længste bæltefikseringer:

Region Hovedstaden: 34 dage
Region Sjælland: 33 dage
Region Syddanmark: 36 dage
Region Midtjylland: 125 dage
Region Nordjylland: 12 dage
Kilde: Aktindsigter fra de fem regioner

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev