Annonce

Et par i campingstole, der skåler.

Tema: Din ferie

5 gode råd: Sådan vender du godt tilbage fra ferien


Opdateret 03. august 2023

Det kan føles svært at komme i gang igen på arbejdet efter en god ferie. Her er 5 gode råd til, hvordan du kan gøre det nemmere for dig selv. 

Annonce

”Det kan være godt at lave et lille ritual for at sige farvel til ferien. Det kan være at tage et glas vin med kæresten, snakke med en veninde eller gå en tur om aftenen,” siger coach Sofia Manning.  Colourbox

Af Andreas Hemme
Journalist

Annonce

Det kan føles svært at komme i gang igen på arbejdet efter en god ferie. Her er fem gode råd til, hvordan du kan gøre det nemmere for dig selv. 

Selvom man burde være fuld af energi efter at have fået slappet af på sin ferie, kan det for mange være svært at komme tilbage i rutinen på arbejdet igen. 

Læs også: Syg i ferien: Disse regler redder dine feriedage

Men der er forskellige metoder, til at gøre det nemmere at lande ordentligt på arbejdspladsen igen, fortæller coach Sofia Manning. Her kan du læse hendes fire gode råd til hvordan:

Afslut ferien ordentligt

En ting, der er vigtig, før man vender tilbage til arbejdet, er at få afsluttet ferien ordentligt, fortæller Sofia Manning. 

”Det kan være godt at lave et lille ritual for at sige farvel til ferien. Det kan være at tage et glas vin med kæresten, snakke med en veninde eller gå en tur om aftenen. Hvor man så lige siger tak til sig selv for ferien, og tænker på, hvad man fik ud af den. Så kan man lige afrunde det hele på en pæn måde,” siger hun.

Tag den med ro

Den bedste måde at lande ordentligt tilbage på arbejdet, er at tage den lidt med ro. Hvis du og dine kolleger giver jer selv tid til at tale om, hvad I har lavet i ferien, og måske tager tid til en ekstra lille kaffepause, kan det gavne jer alle sammen.

For mange af FOAs medlemmer har arbejdspladsen ikke holdt ferie, mens man har været væk. Men selvom man lander lige ned i en travl arbejdsplads, er det stadig vigtigt, at man prøver at bevare noget af feriementaliteten og husker, at der også er en dag i morgen.

”Det er ligesom, hvis du har holdt en pause fra at dyrke motion. Så starter du ikke med at løbe et maraton, men lunter en tur for at komme i gang igen. Hvis du starter i samme tempo som før ferien, så er det for stort et chok, og så bliver fordelene, som ferien skulle have givet, erstattet med myldretanker og stress i stedet,” siger Sofia Manning.

Prioriter dine opgaver

Ifølge Sofia Manning er det vigtigt, at man prøver at skabe sig et overblik tidligt og prioriterer sine opgaver:

”Mange har utroligt høje standarder for dem selv på deres arbejde, og de vil derfor gerne løse alle opgaver med det samme. Men hvis din arbejdsplads godt kan klare sig, uden at du løser en opgave med det samme, så bør du ikke gøre det. Spørg dig selv: ’Hvem er de her opgaver vigtige for?’ Hvis det kun er vigtigt for dit eget kontrolgen, så skal du give dig selv lov til at vente med det,” siger hun.

Start hvor du er, ikke hvor du var

Der er sikkert sket en masse ting på arbejdet, mens du var væk på ferie. Men du skal ikke have en forventning om, at du kan sætte dig ind i eller klare alle de ting, der er er sket. Du skal starte på arbejdet, hvor du er, og håndtere de ting, der kommer lige præcis den dag. 

”Hvis man prøver at overskue det hele første dag, kan man godt blive lidt fortabt. Men hvis man får prioriteret sine opgaver rigtigt, kan man forhåbentligt skabe nogle lommer i de kommende dage, hvor man kan indhente det meste. På den måde rammer man hverdagen løbende og kommer hurtigt tilbage til det niveau, man havde før ferien,” fortæller Sofia Manning.

En investering fra arbejdspladsen

Ligesom det er godt sammen med kollegaerne at komme godt i gang efter ferien, så er det også vigtigt, at ledelsen forstår, at det er en god investering, at de lader medarbejderne finde sig til rette igen i deres eget tempo.

”De fleste ledere ved godt, at det tager et par dage at nå op på samme niveau igen. En god leder bør derfor også spørge ind til ferien og skabe glæde omkring det. Det er en god investering, der skaber arbejdsglæde. På den måde kan man undgå, at stressen rammer senere, så arbejdspladsen har i den grad glæde af, at man tager ferieglæden med på arbejde,” siger Sofia Manning.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev