Hvis du er så uheldig at blive syg op til din ferie, eller hvis du bliver syg imens du holder den, så kan du have ret til erstatningsferie. Se her, hvilke regler der gælder.
Sygdom op til ferien
- Bliver du syg, inden ferien starter, kan du vælge at suspendere ferien eller holde den som planlagt.
- At ferien suspenderes betyder, at du har ret til at holde ferien på et andet tidspunkt.
- Hvis du vælger at suspendere ferien, skal du sygemelde dig efter de regler, der gælder for sygemelding på din arbejdsplads. Du skal ikke indhente en lægeerklæring, medmindre din arbejdsgiver ønsker det. Når du raskmeldes, skal du som udgangspunkt genoptage arbejdet.
Sygdom under ferien
- Du har ret til erstatningsferie, hvis du har mere end fem dages sygdom i din ferie i løbet af ferieåret. Har du optjent mindre end 25 dages ferie, har du ret til erstatningsferie efter et forholdsmæssigt færre antal sygedage.
- Retten til erstatningsferie kræver, at du sygemelder dig, og at du kan dokumentere sygdommen, for eksempel ved lægeerklæring eller hospitalsindlæggelse.
- Du skal selv betale for lægeerklæringen.
- Det er vigtigt at informere din arbejdsgiver så hurtigt, du kan, for de fem ‘karensdage’ tæller først fra den dag, du melder dig syg.
Erstatningsferie
- Erstatningsferien skal som regel holdes i samme ferieår, det vil sige inden 1. maj, men den kan overføres til næste ferieår, hvis sygdom gør det nødvendigt.
- Alternativt kan du få den ikke-afholdte erstatningsferie udbetalt.
Feriereglerne
Feriereglerne for ansatte i kommuner og regioner fremgår af den ferieaftale, som forhandlingsorganisationen KTO – der nu hedder Forhandlingsfællesskabet – har indgået med arbejdsgiversiden.
Privatansatte FOA-medlemmer er omfattet af ferieloven. Derudover kan bedre vilkår være aftalt