Annonce

Fokus på ledelse skal nedbringe gravides sygefravær


Sygefraværet blandt gravide er langt højere end for ansatte, der ikke er gravide. Fokus på lederens håndtering af den gravide skal bringe fraværet ned.

Annonce

Da Bodil Henriksen (tv.) var gravid undgik hun fysisk krævende opgaver som forflytninger af for eksempel 73-årige Kate. Jørgen True

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

Når en kvinde bliver gravid, er det forbundet med en stor risiko for sygemelding. Især for kvinder, der går, står og løfter meget i løbet af deres arbejdsdag. Et nyt forskningsprojekt som en række hospitaler i Region Hovedstaden medvirker i, skal undersøge om undervisning af nærmeste leder kan nedbringe sygefraværet hos de gravide.

Det siger læge på Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital, Luise Mølenberg Begtrup, som står bag undersøgelsen.

”Sygefraværet blandt gravide er stadig et stort problem. Vi mener, at arbejdspladsens rummelighed spiller en rolle. Ved at aktivere nærmeste leder, så der fra start bliver taget nødvendige hensyn, kan man fastholde gravide, der ellers ville blive sygemeldt, for det er fysisk belastende at være gravid,” siger Luise Mølenberg Begtrup.

Forskel på gener og komplikationer

Luise Mølenberg Begtrup påpeger, at der er forskel på graviditetsgener og komplikationer, og at undersøgelser har vist, at fraværet oftest skyldes gener.

”Hvis der er blødninger eller truende abort, skal man selvfølgelig sygemeldes. Men er det gener, hvor graviditeten ikke er truet, så som kvalme og træthed, så kan det være tilstrækkeligt, at man på arbejdspladsen giver midlertidige skånehensyn. Nogen vil have brug for en deltidssygemelding, men det er sjældent den bedste løsning at blive fuldtidssygemeldt,” siger Luise Mølenberg Begtrup.

Gravide skal være trygge

Nordsjællands Hospital er et af de sygehuse, der er med i forskningsprojektet. Fra 2015 til starten af 2017 var 224 ansatte gravide, viser tal fra hospitalet. Deres fravær under graviditeten på grund af sygdom var på 16 procent, mens ansatte, der ikke var gravide, havde et fravær på 5,19 procent.

Det er grunden til, at hospitalet er gået med i projektet, siger chef for HR, uddannelse og arbejdsmiljø, Birthe Oest Larsen:

”Vi har en interesse i, at vi kan lave forhold, der gør det muligt, at de gravide kan blive i arbejde, og at medarbejderen er tryg i at arbejde under sin graviditet. Det er et ønske om at lave en mere tydelig indsats på området,” siger Birthe Oest Larsen.

Øget risiko for sygemelding ved gående og stående arbejde

Mette Lausten Hansen er læge og har skrevet ph.d. om risikofaktorer for sygemelding under graviditet ved Arbejdsmedicinsk Klinik på Aarhus Universitetshospital.

”Vi så, at risikoen for at blive sygemeldt under graviditet var større hos kvinder med gående og stående arbejde, sammenlignet med kvinder i stillesiddende jobs. Derudover kiggede vi på løft og opdagede, at jo mere man løfter i sin dagligdag, jo større er risikoen for at blive sygemeldt,” siger Mette Lausten Hansen.

”Gravide kvinder bliver alt andet lige tynget af deres graviditet, efterhånden som den skrider frem. De har ofte behov for modifikationer i deres arbejdsfunktioner, og hvis arbejdspladsen ikke er i stand til det, så kan det ende med at kvinden bliver sygemeldt,” siger Mette Lausten Hansen.

Tidligere undersøgelser har vist at en tredjedel af alle gravide bliver langtidssygemeldt, og i gennemsnit har de 48 fraværsdage under graviditeten.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev