Annonce

Vold og trusler slider på de ansatte på bosteder.

Tema: Vold i psykiatrien

Saxenhøj får nyt strakspåbud


Forsorgshjemmet Saxenhøj har fået det andet strakspåbud på under to måneder. Kommunen tager ikke miljøet på stedet alvorligt, mener SIND-formand.

Annonce

De ansatte på Saxenhøj risikerer at udvikle PTSD og hjertekarsygdomme på grund af det rå arbejdsmiljø, vurderer Arbejdstilsynet. Colourbox

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Den 23. januar fik Forsorgshjemmet Saxenhøj, hvor to ansatte i 2014 blev knivdræbt af en psykisk syg beboer, et nyt strakspåbud af Arbejdstilsynet. 

Påbuddet er det andet på under to måneder, og det er utilfredsstillende mener Bodil Marker, som er afdelingsformand i FOA Guldborgsund.
 
“Det er urimeligt, at man ikke kan garantere sikkerheden for de dedikerede medarbejdere, som hver dag går på arbejde for at hjælpe andre. Derfor skal der også handles på det her nu,” siger hun til Fagbladet FOA. 
 
Arbejdstilsynet begrunder blandt andet det nye strakspåbud med, at flere af beboerne er misbrugere, som lider af psykisk sygdom og potentielt kan være bevæbnede. Det betyder, at der konstant er risiko for uforudsete handlinger. 

Ond cirkel

Det hårde miljø på forsorgshjemmet har en selvforstærkende negativ effekt, fortæller Knud Kristensen, formand for SIND.
 
“Dels går vold og trusler også ud over medbeboerne. Det hårde miljø er også med til at køre nogle beboere op, mens andre bliver selvskadende. På den måde spreder problemet sig som ringe i vandet,” siger han.
 
SIND-formanden undrer sig over, at det kan lade sig gøre, at Arbejdstilsynet kan komme med strakspåbud to gange med så kort mellemrum. 
 
“Det tyder ikke på, at kommunen har taget det alvorligt. Det kan ikke være rigtigt, at de får påbud efter påbud. Nu må de se at få ryddet op,” siger Knud Kristensen.
 

Politikerne har ansvaret

Forsorgshjemmet fik det første strakspåbud den 5. december 2016. Siden har Guldborgsund Kommune iværksat en række tiltag. På trods af de nye tiltag vurderer Arbejdstilsynet, at de ansattes arbejde stadig er forbundet med 'betydelig fare'.
 
Hos den lokale FOA-afdeling ser afdelingsformanden det pressede arbejdsmiljø som et symptom på for lav normering og en gradvis hårdere beboersammensætning.
 
“Der er dygtigt, dedikeret og veluddannet personale på stedet, der kan deres kram. Men de er bare for få til, at de kan løse opgaven. Det er politikernes ansvar, hvis det her udvikler sig yderligere,” siger Bodil Marker.
 
 
Hos Guldborgsund Kommune oplyser den ansvarlige direktør, at man tager sagen alvorligt. Kommunen anerkender dog ikke, at løsningen er en bedre normering.
 
“Hvis vi kunne undgå konflikter på Saxenhøj ved at ansætte mere personale, så vil det være rigtig godt, men sådan er det ikke. Vi tror, at sagen er langt mere kompleks, end om der er to, tre eller fire medarbejdere på arbejde, når en borger reagerer,” siger Alma Larsen, direktør for socialområdet i Guldborgsund Kommune.
 
- Hvad vil I konkret gøre i sagen, for at de ansatte igen kan gå trygge på job?

"Det er ikke min opfattelse, at vi har nogle utrygge ansatte. Vi har investeret rigtigt meget i sikkerhed de sidste to år. Både i forhold til de fysiske rammer og uddannelse, så vi har et ret højt sikkerhedsniveau for vores ansatte,” siger Alma Larsen.
 
- Hvis man ser historikken på Saxenhøj, må det her få nogle alarmklokker til at ringe. Hvad vil I konkret gøre i sagen?

"Vi er rigtigt opmærksomme, når der opstår konfliktsituationer. De ansatte, der søger derover, ved, hvordan grundvilkårene er. Det er et forsorgshjem, så det er et sted, som er præget af, at folk med kaos, angst og misbrug i deres liv, søger dertil. Så det er dem, man møder, og det skal vi selvfølgelig håndtere så professionelt som muligt. Det synes vi også, vi gør."

Læs også: Nyt psykiatrilovforslag er det muliges kunst

- Du siger, at de ansatte ved, hvad de søger over til, men I kan jo være med til at forebygge, at miljøet bliver ekstra hårdt. Hvad vil I konkret gøre i sagen?

"Det, vi vil gøre - og det har vi også skrevet - det er, at vi vil ændre på, hvordan vores modtagelse bliver bemandet, og hvornår dørene er åbne og låst,” siger Alma Larsen.

Hun anerkender, at der er problemer med de generelle vilkår for forsorgshjem - hvilket også gælder på Forsorgshjemmet Saxenhøj - det er bare ikke noget kommune kan løse alene. 

“Det er vigtigt for os at sige, at vi ikke kan løse det her alene. Vi har derfor her i starten af i år inviteret både fagforbund og Arbejdstilsynet til samarbejde om, hvordan vi sikrer bedst mulige arbejdsforhold for de ansatte. Vi har også sammen med relevante fagforbund haft kontakt til ministerier, fordi der bliver nødt til at være nogle andre initiativer. Vi kan se, at flere af de folk, der kommer hos os, har psykiatriske diagnoser og er meget udadreagerende," siger Alma Larsen, direktør for socialområdet i Guldborgsund Kommune.

Det skriver Arbejdstilsynet om Forsorgshjemmet Saxenhøj:

• En stor andel af beboerne er misbrugere og har psykiske lidelser. Mange er impuls- og behovsstyret. Derfor er der en konstant risiko for uforudsete handlinger fra beboerne, idet deres adfærd til tider er uforudsigelig, grænsesøgende og udfordrende. 

 Beboerne kan være bevæbnet med våben eller genstande, der kan bruges som våben, som personalet ikke har kendskab til, idet personalet ikke må visitere beboerne eller deres værelser. 

• Arbejdstilsynet vurderer, at der er en betydelig fare ved arbejdet på Saxenhøj. De seneste måneder har der da også været flere grove voldsepisoder. Ved en episode den 14. januar 2017, blev to nattevagter lokket i et baghold. Ved en anden episode den 29. november 2016 blev en medarbejder udsat for kvælertag fra en beboer, og ved en tredje episode den 7. september 2016 blev tre medarbejdere truet af en beboer med kniv, skriver Arbejdstilsynet. 

• Ved episoden den 7. september 2016 har tre ansatte været sygemeldt. De to er nu på vej tilbage, men den tredje, der var en studerende, vender dog ikke tilbage til arbejdet. 

• Arbejdstilsynet lægger ved strakspåbuddet vægt på, at der ikke i tilstrækkelig grad er en fælles procedure for sikker adfærd i det område, hvor de modtager beboerne. Eksempelvis er der ikke en fælles forståelse af, hvornår døren skal være åben eller lukket og låst, selvom emnet har været drøftet på personalemøder. 

Kilde: Tilsynsrapport fra Arbejdstilsynet fra den 23. januar 2017. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev