Annonce

En buket blomster fra kolleger på et andet bocenter.

Tema: Vold i psykiatrien

Forarmet psykiatri ligger bag drab


De seneste års drab på ansatte inden for psykiatrien skal ses på baggrund af en årelang udsultning af hele psykiatriområdet. Det mener psykiatrilægernes formand.

Annonce

På Lindegården, hvor sosu-assistent Vivi Nielsen blev stukket ned af en beboer i påsken, modtager kollegerne masser af blomster og kærlige hilsener fra ansatte på andre socialpsykiatriske bocentre. Jørgen True

Af Ulla Gunge
Journalist

Annonce

Sammenhængen i psykiatrien er forsvundet på grund af mange års nedskæringer. Besparelserne fører til mangel på sengepladser på hospitalernes psykiatriafsnit og til flere misbrugere og kriminelle beboere på social psykiatriske bocentre.

Det er ifølge formanden for Dansk Psykiatrisk Selskab, overlæge Torsten B. Jacobsen, baggrunden for, at der inden for de seneste fire år er sket fem drab på ansatte på psykiatriske bocentre. Det seneste i påsken, hvor 57-årige social- og sundhedsassistent Vivi Nielsen mistede livet efter knivstik fra en beboer på Center Lindegården ved Roskilde.

”Når der er behov for indlæggelse, skal pladsen være der, men ofte kan det godt knibe. Selv om kommunerne og regionerne siger det modsatte, så er systemet ressourcefattigt og forarmet. Det er et kæmpestort samfundsmæssigt problem,” siger Torsten B. Jacobsen.

Kriminelle forsurer bocentre

Er der pres på en psykiatrisk afdeling, kan patienterne blive udskrevet for tidligt. Det gælder også retspsykiatriske patienter, som der i øvrigt er sket en tredobling af i årene 2001 til 2014. En stigende andel af beboerne på de socialpsykiatriske botilbud er derfor kriminelle og passer slet ikke ind i nogen af de eksisterende tilbud fortæller han:

”Det kan jo fuldstændig forsure miljøet på sådan et bosted, hvis nogen er fejlanbragt, fordi de grundlæggende har en kriminel adfærd. Mange af dem tager euforiserende stoffer, som gør deres adfærd endnu mere uforudsigelig.”

Dermed peger psykiatrilægernes formand på samme udfordringer for de ansattes sikkerhed, som SIND-formand Knud Kristensen i forrige uge har advaret om på fagbladetfoa.dk, og som Vivi Nielsens kolleger er stået frem med.

For dårlige til selvhjælp

Både kollegerne og Torsten B. Jacobsen peger også på det politiske mantra om, at de psykiatriske patienter med mere ambulant behandling skal blive så selvhjulpne som muligt så hurtigt som muligt, som et stort problem.

”Hele systemet er fokuseret på, at man skal være mere selvhjulpen, end godt er. Men nogle er jo så syge, at de skal have behandling hele livet igennem.,” siger Torsten B. Jacobsen, der også peger på et for ringe samarbejde mellem kommuner og regioner som et vigtigt problem.

”Der er ingen, der er klar på ansvarsfordelingen. Så det er hele vejen rundt, der svigtes,” siger han.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev