Annonce

4 ud af 10 arbejder gratis hver uge


Mange af FOAs medlemmer arbejder ekstra uden at registrere det som overarbejde. Halvdelen oplever, at det er blevet værre i løbet af de seneste fem år.

Annonce

Plejehjemsassistent og fællestillidsrepræsentant Eva Uldall Lassen er nødt til at læse op på dokumentation på hendes borgere, inden hun møder på arbejde.  Søren Skarby

Af Merete Nielsen
Journalist

Af Andreas Hemme
Journalist

Annonce

Arbejdsdagen er egentlig slut, men du bliver hængende et kvarters tid ekstra. Der har været så travlt med borgerne, at du er nødt til at arbejde over for at blive færdig med dokumentationen.  

Sådan er virkeligheden for mange af FOAs medlemmer ifølge en ny medlemsundersøgelse. Næsten 4 ud af 10 arbejder mindst en gang om ugen mere, end de får betaling for. For hver 12. sker det stort set hver dag. 

Ud over dokumentation kan det for eksempel være samtaler med forældre eller pårørende, som trækker ud. Eller at man møder ind før tid for at udveksle viden om borgerne ved vagtskifte.

Peter Hasle, professor og arbejdsmiljøforsker ved Aalborg Universitet, er overrasket over, at så mange har skjult overarbejde. Han mener, det er problematisk, når medarbejdere systematisk må møde før eller blive længere for at nå deres opgaver.

“Hvis der sker noget uforudset med en borger, vil alle på arbejdspladsen være bedst tjent med, at medarbejderne er fleksible. Men i det øjeblik, at overarbejde bliver en rutinemæssig del af den måde, man løser opgaverne på, er det for meget,” siger han.

Læs også: Højere grundløn for alle: Her er slutresultatet for medlemmer i Teknik- og Servicesektoren 

Arbejdsmiljøforskeren ser tendensen som udtryk for, at medarbejderne generelt er engagerede og gerne vil yde en god service over for borgerne. 

“Men det bliver en psykisk belastning, hvis den enkelte ofte står i dilemmaet mellem at gå til tiden og gøre sine opgaver færdige,” siger han. 

48 procent af FOAs medlemmer oplever, at ulønnet overarbejde sker oftere i dag end for fem år siden. Kun 8 procent siger, at det sker sjældnere.

Det kan hænge sammen med, at der er kommet flere dokumentationsopgaver. En ny undersøgelse om ældreplejen fra KORA, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, viser, at dokumentation er blevet en fast bestanddel af næsten alle medarbejderes opgaver. 

Ledelsen skal prioritere

På de arbejdspladser, hvor overarbejde er almindeligt, bør ledelsen træde i karakter, siger Peter Hasle.

“Ledelsen skal sammen med medarbejderne afklare, hvad kerneopgaverne er. Og mangler der stadig tid, må ledelsen – eventuelt i samarbejde med politikerne – skaffe mere tid eller forklare borgerne, hvilken service de ikke længere kan få.” 

Læs også: Suzanne fik PTSD: Jeg er blevet slået, sparket og forsøgt stranguleret

Jens Nielsen, forbundssekretær i FOA, mener ligesom Peter Hasle, at problemet med overarbejde kun kan løses i fællesskab. 

“Jeg har ofte hørt medlemmer sige, at de ikke tør skrive det på, fordi de så er bange for at stå for skud, hvis der kommer en nedskæringsrunde. Men først når alle registrerer overarbejde, bliver det for alvor synligt for ledelsen, at der er noget galt med den måde, arbejdet er tilrettelagt på,” siger han.

Læs også: Timeansættelser går ud over fagligheden

Forbundssekretæren opfordrer medarbejderne til at stå sammen, så det ikke bliver den enkelte, der skal tage stilling til, om overenskomsten følges eller ej. 

“Forskellig praksis skaber konflikter kollegerne imellem. Derfor skal det tages op på personalemøder. Mit budskab er, at hvis vi ikke holder fast, får vi generelt sværere ved at få krav igennem.” 

Så mange arbejder gratis

Stort set hver dag: 8%
Flere gange om ugen: 16%
Hver uge: 14%
Hver måned: 11%
Sjældnere: 22%
Aldrig: 24%
Husker ikke/ikke relevant: 5%
Kilde: Ulønnet overarbejde, 4.838 deltog

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev