Annonce

Tre børn sover i barnevogne

Tema: Børns søvn

Forsker advarer: Forældre ødelægger børns lur


Otte ud af ti medlemmer oplever, at forældre stiller krav til deres barns middagslur. Barnet skal vækkes eller må slet ikke sove. 

Annonce

"Det er helt galt, når forældre beder om at få begrænset deres barns lur i institutionen," advarer ekspert i børns søvn Marian Petersen. Hun fortæller, at børn, der får lov til at sove, som de har brug for, blandt andet har lettere ved indlæring og et stærkere immunforsvar. Jørgen True

Af Signe Westergaard-Jensen
Journalist

Annonce

Børn, der skal vækkes og børn, der slet ikke må få en lur. Det er hverdag i mange vuggestuer og dagplejer. Otte ud af ti FOA-medlemmer, der arbejder i vuggestue og dagpleje, oplever, at forældre stiller krav til deres barns lur. Det viser en ny undersøgelse fra FOA. 

Men små børn skal have lov til at sove, til de vågner af sig selv, og de skal puttes, når de viser tegn på træthed, slår forskningssygeplejerske og ekspert i børns søvn Marian Petersen fast.

”Det er helt galt, når forældre beder om at få begrænset deres barns lur i institutionen. Børn, der får lov til at sove, som de har brug for, har meget lettere ved indlæring, har stærkere immunforsvar og har nemmere ved at håndtere det hektiske liv i daginstitutionen,” siger hun. 

Det, krav flest oplever, er, at barnet kun må sove en given tid, selvom medarbejderne vurderer, at barnet har brug for at sove længere. 

En af de institutioner, der oplever at forældre beder om at få deres barns søvn begrænset, er Valby Vuggestue. Men i Valby Vuggestue har de en klar søvnpolitik om, at alle børn bliver tilbudt et hvil. Og at børnene får lov til at sove, til de vågner. 

”Vi tager en snak med forældrene, hvor vi forklarer, at det er en dårlig idé at nægte barnet en pause midt på dagen. Ofte spørger de, fordi barnet ikke vil sove om aftenen. Så støtter vi dem til at få aftenen til at fungere bedre, og vi prøver måske at putte til lur lidt før, så barnet vågner tidligere,” siger pædagogisk leder Anne Vilster. 

Forældre mangler viden om søvn, når de beder om at få deres barns lur begrænset, vurderer Marian Petersen.

”Mange tror, det er nemmere at putte et meget træt barn. Det er det ikke. Meget trætte børn bryder sammen i gråd og modstand ved det mindste krav,” siger hun og tilføjer: 

”Mange forældre får en ahaoplevelse, når de bliver forklaret, hvad de egentlig frarøver deres barn, når de nægter det nok søvn.”

Særlig godnatsang betyder meget

En del forældre stiller også krav til, at deres barn skal puttes på en særlig måde. For eksempel med en sut i hver hånd. Det oplever flere end hver tredje medarbejder ifølge FOAs undersøgelse. Den type ønsker bør institutionen tage alvorligt, mener Sofia Grunditz fra Stockholms Universitet, der har skrevet ph.d. om børns lur i daginstitutioner.

”At have sin egen sut og få en særlig godnatsang kan betyde meget. Man bliver set og taget af som helt sin egen. Det er også fint for børnene at se, at alle er lidt forskellige, selvom vi er sammen,” siger hun.

Undersøgelsen er lavet blandt dagplejere og ansatte i daginstitutioner i september 2016. 623 deltog.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev