Annonce

To børn ligger og sover på madrasser

Tema: Børns søvn

Børn sover for lidt i dagtilbud


Børns lur har dårlige vilkår i vuggestuer og dagplejer, viser ny undersøgelse.  

Annonce

"Børn skal sove, når de viser tegn på, at de har behov for det," slår ekspert i børns søvn Marian Petersen fast. Alligevel oplever hver tredje ansatte i vuggestue eller dagpleje, at de kun nogle gange eller sjældent har mulighed for at putte børnene på andre tidspunkter, end de normalt gør. Jørgen True

Af Signe Westergaard-Jensen
Journalist

Annonce

For få hænder til at putte børn uden for hovedluren, for meget larm og forældre, der beder om at få deres barn vækket. Det er nogle af de ting, der forhindrer børn i at få nok søvn, når de er i dagtilbud. Det viser en ny undersøgelse foretaget af FOA blandt medlemmer, der arbejder i vuggestue og dagpleje. 

Hver tredje har kun nogle gange eller sjældent mulighed for at putte børn senere eller tidligere, end det tidspunkt, de normalt putter, viser undersøgelsen. Det er helt galt, mener forskningssygeplejerske og ekspert i børns søvn ved søvnklinikken Scansleep Marian Petersen.

“Børn skal sove, når de viser tegn på, at de har behov for det. Og mange børn får desværre for lidt søvn,” siger hun.

Forældre forstyrrer søvn

Otte ud af ti oplever også, at forældre stiller krav til deres barns middagslur, for eksempel at barnet skal vækkesForskning viser dog, at børn bør sove, til de vågner af sig selv fra luren, slår ph.d. og forsker i lur i daginstitutioner ved Stockholms Universitet Sofia Grunditz fast. 

“Forældre mangler viden om søvn, når de kommer med den slags krav. Ofte går de til personalet, fordi barnet ikke vil sove om aftenen. De tror, at det skyldes luren, men sådan fungerer søvn ikke,” siger hun. 

Læs også: Forsker advarer: Forældre ødelægger børns lur

Der er også behov for mere viden hos personalet, mener pædagogisk konsulent i Københavns Kommune Sisse Trolle Laiq:

“Mange håndterer luren ud fra mavefornemmelse, forældrenes ønsker og ud fra optimal organisering af personalets arbejdsdag. Det ville være lettere for personalet at prioritere børnenes søvn, hvis de kendte til den nyeste viden på området.”

Undersøgelsen er lavet blandt dagplejere og ansatte i daginstitutioner i september 2016. 623 deltog.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev