Annonce

Kvinde med lyst hår og krøller står med en blå kasse, hvori der ligger pakker med cigaretter.

Tema: Rygning

Hjælper beboer med at ryge én gang i timen


Selv om hun inderst inde godt ved, at det er forkert, hjælper social- og sundhedshjælper Dorrit Simonsen sine beboere med at ryge flere gange dagligt.

Annonce

Social- og sundhedshjælper Dorrit Simonsen ønsker ikke at stoppe med at hjælpe sine beboere med at ryge, selv om hun godt ved, at det er forkert. Heidi Lundsgaard

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Af Birgitte Wulff
Journalist

Annonce

Hun ryger ikke selv og har aldrig gjort det. Alligevel udsættes Dorrit Simonsen flere gange om dagen for passiv rygning.

To af hendes beboere på Villestofte Plejecenter i Odense er nemlig rygere, men er samtidig for demente til selv at kunne håndtere cigaretterne.

Dorrit Simonsen agerer derfor hjælpende hånd, når cigaretterne skal hentes og også indimellem, når de skal tændes. For den ene beboers vedkommende sker det op mod en gang i timen.

Læs også: 4 ud af 10 sosu'er hjælper de ældre med at ryge

Tæt af røg

“Især hos den ene beboer er der ofte tæt af røg i lejligheden, da vedkommende ikke selv kan finde ud af at lufte ud. Det er da forkert, at jeg skal udsættes for hendes røg, men omvendt ønsker jeg ikke at stoppe med at hjælpe hende. Så sippet er jeg heller ikke,” siger social- og sundhedshjælperen.

Hun er langt fra den eneste, der af et godt hjerte hjælper borgerne med at ryge. I en medlemsundersøgelse, som FOA har foretaget blandt medlemmer ansat på plejecentre, svarer 40 procent, at de bistår borgerne i deres rygning.

Dorrit Simonsen ønsker ikke at sige nej til at hjælpe sine beboere, selv om hun har muligheden for at sige fra.

Læs også: To ud af tre udsættes for passiv rygning på jobbet

Rygning har stor betydning

“Vi har en beboer, som stort set ikke foretager sig andet end at ryge og ligge i sin seng og sove. Hun har røget hele sit liv og kan ikke bare stoppe. For hende er rygning en stor del af livet," konstaterer hun.

Det er dog også af hensyn til brandsikkerheden, at de ansatte har indgået en aftale med familierne til de to rygende beboere. De må nemlig ikke have cigaretter liggende i deres lejlighed, for så ryger de hele pakken inden for kort tid, eller ligger de i deres senge om natten og ryger.

“Vi opbevarer cigaretterne i vaskehuset, hvor beboerne ikke selv kan få adgang til dem, og så henter personalet cigaretterne til dem, når de er trængende. Det er den bedste løsning for alle,” tilføjer Dorrit Simonsen.

Så skadelig er passiv rygning

Passiv rygning kan give op til 30% øget risiko for hjerte- og kredsløbssygdomme og giver risiko for kroniske symptomer i luftveje, nedsat lungefunktion og infektioner samt måske forværring af astma.

Kilder: cancer.dk og Hjerteforeningen

Hvad siger rygeloven?

Må man ryge indendørs på arbejdspladsen? Nej.

Må borgere ryge i eget hjem? Ja. Men hvis de modtager offentlig serviceydelse i form af personlig og praktisk hjælp, kan det som forudsætning for ydelsen pålægges beboerne ikke at ryge i det tidsrum, hvor personalet er i boligen.

Kilde: Rygelovens §§ 6 og 12

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev