Annonce

En mand kysser en kvinder på siden af hovedet, mens de står på et bakketop med en park og fodboldbane i baggrunden

Tema: Kærlighed på jobbet

Eksperter advarer mod kærlighedspolitik


Skrappe regler fører kun til, at flere forhold foregår i det skjulte, mener eksperter.

Annonce

Kristina og Lasse er blandt de mange FOA medlemmer der har fundet hinanden via jobbet. Mikkel Østergaard

Af Karen Greve
Journalist

Annonce

Flere private og offentlige arbejdspladser har i løbet af de seneste ti år indført en politik med retningslinjer for medarbejdernes kærlighedsliv på jobbet. En sådan politik kan medføre, at man kan blive forflyttet til en anden afdeling eller blive fyret, hvis man bliver kæreste med en kollega.

Erhvervspsykolog Stine Ørgård kalder den type retningslinjer for ’den nemme løsning’, hvor man undgår at forholde sig til den konkrete situation:

”Det er ikke den bedste løsning, fordi det automatisk medfører, at nogle medarbejdere vil forsøge at skjule et forhold, og så opstår der løgne. Det har ikke en positiv indflydelse på arbejdspladsen. Derudover risikerer du at miste dygtige medarbejdere, fordi de indgår i et parforhold på arbejdspladsen og derfor må skifte job,” siger hun.

God kultur fremfor regler

Det samme mener FOAs arbejdsmiljøkonsulent Charlotte Bredal:

”Der skal ikke være en rigid politik, der skal være en god arbejdskultur, og det vil sige en åben kultur, hvor alle tør tage eventuelle problemer op til møder,” siger hun.

I et åbent og godt arbejdsmiljø er det muligt at tackle romantiske forhold fra sag til sag, mener Charlotte Bredal:

”Det er alt det skjulte, der bliver et problem. Hvis der opstår hvisken om, at A ikke vil have vagter med B, fordi C nu er blevet hans kæreste, så påvirker situationen arbejdet. Her må man sige fra over for særbehandling på en saglig måde uden at gå i sladderfælden. Først til de involverede selv, og herefter til leder eller tillidsrepræsentant.”

Fakta: Forskel fra kommune til kommune

En stikprøve foretaget af Fagbladet FOA viser, at arbejdspladser ser forskelligt på forhold mellem ansatte. Nogle kommuner har retningslinjer for nære/private relationer mellem medarbejdere. Det gælder for eksempel Aarhus, Randers og Ballerup, hvor relationen leder-medarbejder i et romantisk forhold kan betyde forflyttelse eller fyring af den ene eller begge parter. Retningslinjerne er baseret på forvaltningslovens krav om ikke at forskelsbehandle beslægtede kolleger, ægtefæller eller andre nærtstående (jf. forvaltningslovens kapitel to om inhabilitet).


Kilder: retsinformation.dk, ballerup.dk, aarhus.dk, randers.dk

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev