Annonce

Irene står, iført mørkt tøj, og kigger til højre for kameraet. I baggrunden aner man et træ og nogle buske.

Tema: Vold i psykiatrien

Hver sjette får tæsk hver måned


Ansatte på bosteder og i socialpsykiatrien betaler prisen for, at alvorligt psykisk syge udskrives for tidligt.

Annonce

Social- og sundhedsassistent Irene Budtz har fået livsvarige mén af sit arbejde i psykiatrien. Jørgen True

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Social- og sundhedsassistent Irene Budtz mistede det ene øje og fik ar på sjælen, da hun i 2006 blev stukket med en kniv 13 gange af en beboer på et bosted.

Hun var nattevagt på bostedet Lunden i Brøndby, da hun blev overfaldet af beboeren, der både var skizofren og misbruger.

Hun har i dag glasøje, føleforstyrrelser i armene og en finger, der lever sit eget liv. Derudover har hun det svært med folk, der nærmer sig bagfra, og hun bliver hurtigt udmattet.

Læs artiklen "Irene var døden nær på jobbet"

Mere kynisk vold

Irene Budtz er imidlertid langt fra den eneste medarbejder i psykiatrien, der har oplevet dramatiske episoder i løbet af en arbejdsdag.

Hver sjette medarbejder i psykiatrien udsættes for fysisk vold mindst én gang hver måned, viser en ny undersøgelse blandt 572 FOA-medlemmer på området. Deltagerne i undersøgelsen beskriver en hverdag med vold og trusler fra patienter, der typisk er mere syge end tidligere og oftere misbrugere af alkohol og stoffer.

”Volden er blevet mere hård og kynisk,” siger plejer Jesper Priskorn, der er formand for FOA-psykiatri og fællestillidsrepræsentant på det psykiatriske hospital Risskov.

Ofte misbrug oveni sygdom

Han oplever, at mange patienter, der ikke er færdigbehandlede, udskrives til socialpsykiatrien og bostederne, der indimellem står magtesløse over for opgaven.

”Det er psykotiske patienter, der ofte har et misbrug. De er farlige og bor i egen bolig, hvor man egentlig ikke har ret til at gøre noget som helst.”

Fejlplaceringer udløser vold

Knud Kristensen, formand for Landsforeningen Sind, siger, ”at der helt sikkert er patienter i botilbud eller egen bolig, der burde være indlagt.” Og han mener, at fejlplacerede patienter kan være en del af forklaringen på det høje konfliktniveau.

Det er Thomas Middelboe, ledende overlæge på Psykiatrisk Center, København, enig i.

”Vi kan ikke afskaffe vold og trusler helt, men mange konflikter er symptom på, at noget ikke fungerer. Jeg er ikke overrasket over, at FOAs medlemmer føler sig pressede og magtesløse, for det gør andre faggrupper også.”

Læs mere i FOAs medlemsundersøgelse "Vold og trusler i psykiatrien"  

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev