Annonce

Nærbillede af en togkontrollørs uniform, hvorpå der hænger et gult skilt med teksten "Der optages lyd og billede".

Kameraer gør ansatte mere trygge


Stigning i vold og trusler mod billetkontrollører og p-vagter får arbejdsgivere til at indføresynlige overvågningskameraer på uniformerne. 

Annonce

Voldsmænd tøver måske en ekstra gang, når de ser, at p-vagten eller billetkontrolløren har et overvågningskamera på uniformen.  Jørgen True

Af Stine Mørkeberg
Journalist

Annonce

Et lille kamera på uniformen, der blinker rødt, når det optager, kan få voldsmænd til at tænke sig om en ekstra gang, før de uddeler slag, spark og trusler til billetkontrollører og p-vagter.

Det oplever både Movias billetkontrollører i København og p-vagterne i Sønderborg Kommune. Begge steder har man det seneste år taget det lille men effektive hjælpemiddel i brug efter en stigning i vold mod de ansatte.

53

procent. Så meget er antallet af anmeldelser om vold og trusler mod blandt andre billetkontrollører steget med fra 2009 til 2015.

Kilde: Danmarks Statistik

Virker forebyggende

I Sønderborg kom der sågar et påbud fra Arbejdstilsynet i 2015. 

"I starten af 2015 indførte vi kameraovervågning. Siden har der ikke været nogen tilfælde af vold eller alvorlige trusler," siger parkeringsserviceassistent i Sønderborg Brian Valentin og fortsætter: 

"Når en vred person får øje på det lille kamera, der blinker rødt sammen med det gule skilt, som fortæller om overvågningen – så ændrer hans eller hendes ordvalg sig hurtigt." 

Respektindgydende vidne

Lars Peter Andersen forsker i vold og trusler på arbejdspladser ved Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning. Han bekræfter, at synlig kameraovervågning er et særdeles effektivt redskab. 

"Risikoen for vold og trusler er mindre, når der er vidner til stede. Og et synligt kamera fungerer ligesom et vidne, både på øde steder – og der hvor andre mennesker måske ikke tør vidne," siger han.

Læs også: "Det værste var, at hun ikke blev straffet"

Fakta: Sådan overvåger de

Overvågningskameraerne er små kameraer på uniformen, som kan optage med både billede og lyd.

  • I Sønderborg har p-vagterne kameraerne aktiveret hele tiden for også at kunne dokumentere tilfælde, hvor de ikke kan nå at reagere.
  • Hos Movia kan kontrollø- ren selv aktivere kameraet med et tryk på en knap, hvis han eller hun føler sig truet.

Kilder: Movia og Sønderborg Kommune

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev