Annonce

Tema: Arbejdsliv og privatliv

Det har du ret til


Er du ansat på døgnområdet, kan det at få vagtskema og privatkalender til at gå op i sig selv være lidt af et puslespil. Her er nogle af dine basale rettigheder.

Annonce

Af Stine Mørkeberg
Journalist

Annonce

1. Kend din arbejdsplads

Du kan kræve at kende din arbejdsplads, 4 uger før den træder i kraft og mindst 4 uger ad gangen. 

2. Ændringer skal drøftes

Når du har fået din plan, kan din arbejdsgiver ikke ændre i den uden at drøfte det med dig. Din leder vil i sidste ende kun kunne pålægge dig den ændrede vagt, hvis han eller hun først har forsøgt at imødekomme dine behov. 

3. Grænser for vagternes længde

Der er grænser for, hvor lange dine vagter må være. Er du ansat i en kommune, må din leder planlægge vagter på 5-10 timer. For sosu'er på sygehuse må vagterne være 5-12 timer. Arbejder du på det pædagogiske område, kan der dog gælde lokale aftaler, som tillader længere vagter. Er du deltidsansat på under 30 timer, må dine vagter godt være kortere end 5 timer. 

40

procent af de 30-39-årige oplever, at arbejdet tager så meget energi, at det går ud over privatlivet.

Undersøgelsen 'Arbejdsliv og privatliv', FOA, 2015

4. Fridag med løn

Ved helligdage er du sikret en fridag med løn enten på dagen eller en anden dag. Erstatningsdagen skal ligge senest 3 måneder efter helligdagen, hvis du er ansat på det kommunale område. 

5. Et langt fridøgn om ugen

Hver uge har du ret til et langt fridøgn på 55-64 timer i træk, eller 2 fridøgn på mindst 35 timer hver. Det er kutyme, at det lange fridøgn hver anden uge falder på lørdag-søndag. 

Fakta: Tjek din overenskomst

En række overenskomster og tilknyttede arbejdstidsaftaler giver yderligere rettigheder om arbejdstid og fritid. Er du i tvivl om dine rettigheder, så tjek din overenskomst eller kontakt din tillidsrepræsentant eller lokale FOA-afdeling. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev