Annonce

Kvinde siddder i træstol i sine have med stor græsplæne.

Tema: Arbejdsliv og privatliv

Jobbet stjæler alle kræfterne


Hvert tredje FOA-medlem oplever, at arbejdet tærer på privatlivet. Det kan påvirke hele familien.

Annonce

Social- og sundhedsassistent Anja Rhiger elsker sin have. Her flygtede hun ud i den periode, hvor hun var så presset af sit arbejde, at hun end ikke kunne overskue at være sammen med sin egen familie. Niels Åge Skovbo

Af Stine Mørkeberg
Journalist

Annonce

Når arbejdsdagen er slut, er de mentale batterier flade. Hvert tredje FOA-medlem oplever ofte eller altid, at arbejdet tager så meget energi, at det går ud over privatlivet. Blandt de 30-39-årige er det hele 40 procent. Det viser en ny medlemsundersøgelse.

Når balancen mellem arbejdsliv og privatliv tipper, påvirker det ikke bare den enkelte medarbejder, men hele familien. Sådan lyder advarslen fra Helle Rosdahl Lund, som er direktør i tænketanken Center for balance mellem arbejdsliv og familieliv.

“Man kommer nemt til at skælde ud på sine børn eller ægtefælle og starter en ond spiral af konflikter i hjemmet. I yderste konsekvens kan det føre til mistrivsel hos børnene eller skilsmisse,” siger hun.

Når jeg endelig var hjemme, turde børnene ikke sige noget til mig, fordi min lunte var kort. Og min mand kunne heller ikke gøre noget rigtigt. Så vi spurgte os selv, om det var nu, vi skulle gå fra hinanden

Anja Rhiger, social- og sundhedsassistent

Sur og vrissende mor

For et år siden var social- og sundhedsassistent Anja Rhiger, 42 år, den slags mor, hun aldrig havde troet, hun skulle være.
 
Sur, vrissende og uden energi til hverken børn eller mand. Hendes arbejde hos en privat leverandør af omsorg og pleje var præget af urealistiske køreplaner, og med sig hjem havde hun hver tredje uge en lille tyv, der stjal tid og energi fra familien: Vagttelefonen.
 
”Når jeg endelig var hjemme, turde børnene ikke sige noget til mig, fordi min lunte var kort. Og min mand kunne heller ikke gøre noget rigtigt. Så vi spurgte os selv, om det var nu, vi skulle gå fra hinanden,” siger Anja Rhiger. Hun blev sygemeldt med stress og ser sig i dag om efter et job, hvor hun kan passe mere på sig selv.
 

Arbejdspres uden prioritering

Helle Rosdahl Lund ser flere grunde til, at så mange FOA-medlemmer oplever konflikter mellem arbejdsliv og privatliv.
 
“På mange offentlige arbejdspladser er der de senere år skåret i personalet, men lederne har ikke tilsvarende prioriteret opgaverne,” siger hun.
 
“Samtidig kan det være enormt energikrævende for folk med meget faste vagtskemaer at skulle have puslespillet til at gå op, når børnene bliver syge. Sosu-assistenter, ambulancefolk og andre FOA-faggrupper har sjældent de samme muligheder for at arbejde hjemmefra eller gå tidligt, som mange med administrative job typisk har.” 

Læs også: 7 trin til en bedre balance

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev