Annonce

Ghita Nørby: Fuld af beundring over for plejepersonale


Personalet på plejecentrene gør et kæmpe stykke arbejde, mener den filmaktuelle skuespiller Ghita Nørby.

Annonce

80-årige Ghita Nørby spiller sammen med plejehjemsansatte i ny dansk spillefilm, der har premiere 12. november. Kom med til optagelserne i videoen ovenfor. Johnny Frederiksen

Af Merete Nielsen
Journalist

Annonce

Hun er hverken dement eller plejehjemsbeboer. Alligevel har skuespiller Ghita Nørby haft sin daglige gang på Plejecenter Sølund i København gennem tre måneder.

Hendes aktuelle film ’Nøgle Hus Spejl’ er nemlig indspillet på plejecentret med nogle af de ansatte på rollelisten, og dem har skuespilleren kun beundring til overs for.

”Medarbejderne behandler beboerne med en værdighed, som virkelig greb mig om hjertet. De gør et kæmpe stykke arbejde, som vi alt for sjældent hører om,” siger Ghita Nørby til Fagbladet FOA.

Brænder for deres arbejde

Eksempelvis fremhæver hun medarbejdernes evne til at tale med beboerne på. Samtidig ærgrer hun sig over, at der ofte tegner sig et uheldigt billede af plejecentrene.

Medarbejderne behandler beboerne med en værdighed, som virkelig greb mig om hjertet.

Skuespiller Ghita Nørby
”I medierne hører vi kun om de negative sager. Man hører ikke om, hvordan mange medarbejdere brænder for deres arbejde og aldrig kunne forestille sig at lave andet. Det er meget beundringsværdigt,” siger hun.

Filmen, der har premiere 12. november, handler om kvinden Lily, der efter at have passet sin syge mand i årevis, flytter ind på et plejecenter sammen med ham. Her forelsker hun sig i en anden beboer trods omgivelsernes misbilligelse.

Filmen er instrueret af Michael Noer, der tidligere har stået bag filmene ’R’ og ’Nordvest’. I begge disse film har han castet folk fra de miljøer, filmene afspejler, som skuespillere, og det er også tilfældet denne gang.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev