Annonce

Grafik af håndtryk og hospitalsbygning brugt som illustration af indgået aftale om OK15

OK15: Mere i løn og uddannelse i regionerne


FOA og Danske Regioner har indgået forlig for de store grupper af ansatte i regionerne. Det betyder bl.a. flere lønstigninger, udsigt til en spritny portør-uddannelse og uddannelse til ufaglærte serviceassistenter.  

Annonce

En stor del af FOAs OK-forhandlinger med Danske Regioner sluttede lørdag morgen. Mere i løn og uddannelse er væsentlige klumper. Jørgen Stamp

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Redigeret 10. marts 2015.

Tidligt lørdag morgen underskrev FOA et forlig med med Danske Regioners for FOAs største faggrupper i regionalt regi, nemlig social- og sundhedspersonale og hus-, rengørings- og serviceassistenter.

Hovedresultaterne er endnu en skilling i lønposen for de fleste, som ligger ud over de lønstigninger på 5,39 procent fordelt over tre år, som er aftalt tidligere. Samtidig forhøjes pension af aften- og nattillæg fra 2 eller 4 til 6 procentpoint.

Endelig er der udsigt til en erhvervsuddannelse for portører samt en ret og pligt til uddannelse for ufaglærte serviceassistenter.

For sosu’er og portørerne

Social- og sundhedspersonale samt portører på sygehuse kan se frem til en ekstra årlig lønstigning på 1.214 kroner fra 1. april 2016.

Samtidig ser en årelang kamp for en erhvervsuddannelse for portører ude til at være lykkedes. Parterner har nemlig aftalt at arbejde på sådan en, og det glæder sektorformand Karen Stæhr.

”Det er jeg meget glad for. Arbejdsgiverne har nu anerkendt behovet for en faguddannelse for portører. Det har vi kæmpet for i mange, mange år,” siger hun til Fagbladet FOA.

Videre til serviceassistenter

For ufaglærte serviceassistenter kommer der en ret og pligt til uddannelse, der minder om den aftale, der længe var på tegnebrættet i forhandlingerne på det kommunale område. Sektorformand Gina Liisborg er tilfreds.

”Med den nye ret og pligt til uddannelse for serviceassistenter fik vi det optimale ud af forhandlingerne,” siger hun til Fagbladet FOA.

Den nye ordning medfører, at ufaglærte serviceassistenter skal påbegynde uddannelse med løn inden udgangen af andet års ansættelse forudsat, at man er fyldt 25 ved ansættelsen.

Samtidig kommer der fra 1. april næste år et par hundrede kroner mere i lønposen hver måned til faglærte serviceassistenter med seks års erfaring.

Kompetencefond for alle

Ud over løn, pension og uddannelsesforhold betyder forliget, at der oprettes en kompetencefond for alle, som man kender det fra kommunerne.

Det betyder, at regionalt ansatte kan søge om 25.000 kroner årligt til kurser eller lignende, der gavner ens job. Fonden og de nye overenskomster træder i kraft fra starten af næste måned og løber i tre år frem.

For de resterende FOA-faggrupper i regionerne bliver der forhandlet på et senere tidspunkt.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev