Annonce

Tema: Arbejdsskade

Færre får anerkendt arbejdsskade


Arbejdsskadestyrelsen har hævet barren for, hvornår en arbejdsskade bliver anerkendt. Det rammer også skader, som FOA-faggrupper rammes af.

Annonce

Forstuvninger og forvridninger, der rammer FOA-faggrupper, bliver ikke længere anerkendt som arbejdsskader. Colourbox

Af Josefine Boutrup
Journalist

Annonce

På blot et år er antallet af anerkendte arbejdsskader faldet fra 75,7 til 53 procent af de anmeldte skader. Det viser tal fra Arbejdsskadestyrelsen, som Fagbladet FOA har fået adgang til.

Faldet er sket i perioden november 2013 til november 2014, efter at styrelsen har skærpet reglerne for anerkendelse på baggrund af en Højesteretsdom fra november 2013.

”Vi ser det største fald i anerkendte skader inden for hjernerystelse, forstuvninger og forvridninger. Vi formoder, det skyldes, at disse skader ofte går over af sig selv, og dermed bliver de ikke anerkendt ifølge de nye regler,” siger advokat i FOA Marlene Hother Gjedde.

Særligt skader som forvridninger og forstuvninger kan være et problem for FOAs faggrupper. Det er nemlig typisk de skader som rammer, når man arbejder med mennesker, fordi man ikke kan forudsige borgerens bevægelser.

Læs også: Suzanne fik PTSD: Jeg er blevet slået, sparket og forsøgt stranguleret

Kun varige skader

Hos Arbejdsskadestyrelsen anerkender man, at skærpelsen har medført et fald i anerkendte arbejdsskader.

”Efter dommen i Højesteret kan mindre forbigående skader ikke længere anerkendes, og det ses tydeligt på faldet i anerkendte arbejdsskader. Det er dog vigtigt at understrege at ingen går glip af erstatning, fordi varige skader anerkendes som før,” siger kontorchef i Center for Ulykker i Arbejdsskadestyrelsen Kjeld Hansen til Fagbladet FOA.

Ifølge Marlene Hother Gjedde betyder skærpelsen, at man er dårligere stillet i de tilfælde, hvor en tilsyneladende mindre skade blusser op igen og giver problemer.

”Hvis ikke man har fået skaden anerkendt, når symptomerne viser sig første gang, så er det meget svært at få den anerkendt senere. Man står så at sige selv med hele bevisbyrden for, at de gener, man oplever, stammer fra skaden, man fik for to år siden,” forklarer Marlene Hother Gjedde.

Læs også: Birthe faldt over en wire til et juletræ: Nu får hun millionerstatning

DF: Styrelsen tolker for hårdt

Hos Dansk Folkeparti vækker skærpelsen bekymring.

”Selvfølgelig skal man have erstatning for en forbigående skade, men det er et problem, hvis en skade blusser op igen. Jeg synes, at Arbejdsskadestyrelsen tolker for hårdt, og det kan være nødvendigt at gå deres tolkning af reglerne igennem,” siger beskæftigelsesordfører for Dansk Folkeparti Bent Bøgsted.

FOA vil sammen med andre fagforbund henvende sig til beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen for at få afklaret, om arbejdsskademyndighedernes nye praksis stemmer overens med den politiske intention på området.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev