Annonce

Debat 

Klumme: Vi fortsætter kampen for au pairerne


”Der er ikke længere tale om kulturudveksling, men udnyttelse af billig arbejdskraft. Det skal stoppes,” skriver Pia Nielsen i denne klumme.

Annonce

Selvom au pair-ordningen nedlægges, vil arbejdet stadig blive efterspurgt og udført – med ringere vilkår, er Pia Nielsens budskab i hendes klumme. Malte Kristiansen

Af Pia Nielsen
Sektorformand

Annonce

Manglende lommepenge, overfusninger og overarbejde. Problemer af den art har et stigende antal au pairer i Danmark brug for hjælp til. Det viser den seneste rapport over henvendelser til Au Pair Network i 2023.

De mange au pairers problemer med værtsfamilierne afdækker et behov for at ændre ordningen markant. Det står også klart, efter Politiken det seneste halvår har bragt historier om en lang række af de sager, vi i FOA har hjulpet au pairer igennem.

I februar havde politikerne på Christiansborg muligheden for at erstatte au pair-ordningen med en familiehjælperordning. En ny ordning, som er udtænkt af FOA, og som SF og Enhedslisten fremsatte som beslutningsforslag i Folketinget. Ordningen vil anerkende au pairers arbejde som netop arbejde – og sikre dem løn og rettigheder på lige fod med andre på det danske arbejdsmarked. For der er ikke længere tale om kulturudveksling, men udnyttelse af billig arbejdskraft. Det skal stoppes.

FOA mener ikke, at løsningen er at nedlægge au pair-ordningen som i Norge. Arbejdet vil stadig blive efterspurgt og udført. Men det kan blive på endnu ringere vilkår end au pairerne har i dag. Derfor skal en familiehjælperordning træde i stedet.

Den beslutning kunne Folketinget ikke mønstre et flertal for i februar. Men flere stemmer bakker op om FOAs forslag. Sagen er i bevægelse. Så i FOA fortsætter vi kampen.

Klummen er bragt i det trykte Fagbladet FOA.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev