Annonce

Leg med toiletpapir

Tema: Snapshot

Signe har spurgt 30 dagplejere, hvad deres største udfordring er: Her er svaret 


Lektor Signe Engh Lundgreen har fulgt 30 dagplejere og set, hvad der skete, når børn og dagplejere kun har en stak toiletruller til rådighed. 

Annonce

Tor Birk Trads

Af Tor Birk Trads
Journalist

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Det kan lyde mærkeligt at rydde legerummet for biler, bondegårdsdyr og andet legetøj og i stedet give dagplejebørn mellem seks måneder og tre år seks toiletruller at lege med.

Ikke desto mindre var det, hvad fem dagplejegrupper i Aalborg blandt andet undersøgte i ’Leg for Dig’-projektet under Playful Learning, hvor 12 ’Leg For Dig’-ambassadører fra de seks professionshøjskoler har samarbejdet med dagtilbud og SFO’er over hele landet.

”Og det var helt fantastisk, hvad der skete,” siger Signe Engh Lundgreen, ambassadør og lektor på UCN.

Der leges med toiletpapiret
”Jaaa!” Svaret kommer med det samme og i kor fra de seks børnestemmer, da dagplejer Heidi Axelsen spørger, om de vil hjælpe med at rydde op, så de kan komme til at lege med toiletpapir. ”De elsker, når vi leger med de her enkle materialer, og de husker og taler om det i månedsvis bagefter,” siger hun.
Toiletpapiret er stablet op i en fin bunke

Hun fulgte dagplejerne og deres børn igennem halvandet år og er nu i gang med at udvikle et efter- og videreuddannelsesforløb til professionshøjskolerne på baggrund af erfaringerne.

De yngste inspirerede de ældste

”I den sanselige undersøgende leg med toiletpapiret opstod der nye interaktioner mellem børnene. De fik øjnene op for hinanden på nye måder og dannede nye venskaber,” siger Signe Engh Lundgreen.

Hun så også, at ældre børn, der havde lidt svært ved at finde på, hvad de skulle, hvis ikke dagplejerne gik foran, blev inspireret af, hvad de yngre børn fandt på. Måske fordi de var mere taktile og intuitive i deres udforskning af, hvad man kunne bruge toiletpapiret til.

De elsker at lege med de enkle materialer
Tor Birk Trads
”Det ses ofte, at de yngste får idéer af de større, men her inspirerede de yngste børns undersøgende leg de ældre og omvendt.”

Stort aldersspænd

Signe Engh Lundgreen begyndte med at spørge dagplejerne, hvad deres største udfordring var. Og svaret var, at det kunne være svært at understøtte hele børnegruppens leg på samme tid – netop på grund af aldersspændet.

”Her lykkedes det faktisk at ændre på det, fordi alle børnene kunne være med og bidrage til den fælles leg, der opstod på deres præmisser. Og dagplejerne oplevede, at når toiletpapiret var pakket væk i poser, så søgte børnene hinanden igen bagefter i nye lege, de selv fandt på.”


Anja-Maria Jensen
Magi i legen. For halvandet år siden blev Anja-Maria Jensen (tv.) og Heidi Axelsen, der begge er dagplejere i Aalborg Kommune, inviteret til at deltage i et forløb om Playful Learning. Det indebar foredrag, onlinesparring og besvarelse af utallige spørgsmål. Det har alt sammen ført til en større bevidsthed om deres egen rolle. ”Jeg har fået åbnet øjnene for den magi, der kan opstå i legen. Jeg er selv blevet smittet med og har genopdaget den der barneglæde,” siger Anja-Maria Jensen. Tor Birk Trads
Heidi Axelsen
Legene med det simple materiale gav også andre aha-oplevelser.

”Dagplejerne havde ikke før set, at børnene kunne være koncentrerede i helt op til en time, uden at der opstod konflikter eller stilstand. De var bare i proces. Og vi taler altså om helt små børn her,” siger Signe Engh Lundgreen.

Hun mener derfor, at der er masser af læring til videreuddannelse af dagplejen. Især fordi dagplejerne oplevede det store potentiale i at lade børnene gå foran i legen. At de ikke hele tiden behøvede at være på banen. Og at de derfor kunne være mere nysgerrige og opmærksomme på børnenes legeinitiativer.


Eksperimenterer med flere materialer

Der leges også med lerLer og selvhærdende ler. Det har nogle taktile kvaliteter for de mindste børn, mens de større børn kan formgive med det.

Toiletpapir. Børnene løber rundt i det, gemmer sig i det, svømmer og tumler i det og former snebolde og is. Og det bliver nulret mellem fingrene.

Bobleplast. Det kan være sjovt og meget tilfredsstillende at sprænge mellem fingrene, men det har vist sig at være for stressende at håndtere, fordi dagplejerne hele tiden skal holde øje med, at børnene ikke tager det over hovedet.

+
”De greb det, børnene kom med. For eksempel var der en pige i legestuen, der sagde ’is’, og så tænkte dagplejeren, ’god idé, vi gør noget ud fra det’. Kan vi for eksempel lave is ud af toiletpapiret. Det samlede fællesskabet.”

Og på den måde fandt dagplejerne ud af, at kampen om den røde bil, som hun kalder det, ikke er en naturlov, når det gælder de mindste børn i dagtilbud.

”Det forsvandt fuldstændig. For de havde jo alle det samme ’legetøj’.”

Betyder meget for sanseindtrykkene
Sansning. Der er forskellige tilgange til Playful Learning afhængigt af aldersgruppen. I dagplejen er der meget fokus på sanseindtryk, fordi det er sådan, særligt de små børn oplever verden. Projektet har også øget bevidstheden om, hvor vigtigt det er at lade børn lege på egne præmisser. Hvis en etårig piller ved et dæk på en legebil, så er det lige så værdifuld leg, som hvis en toårig gerne vil sætte sig ind i og køre i samme bil. Tor Birk Trads
Når der ikke er mere papir, kan de bruges som kikkerter
Slip kontrollen. Det har krævet tilvænning at lade børnenes egen leg udfolde sig. ”Vi har øvet os i at sidde på hænderne og lade børnene tage initiativet. Man kommer hurtigt til at afbryde legen med sin voksne forståelse af, hvad der er rigtig og forkert leg. Og så viser det sig jo, at børnene er vildt kreative og gode til at få idéer,” siger Anja-Maria Jensen. Tor Birk Trads
Anja-Maria Jensen sidder og observerer legene

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev