Annonce

Tanja Nielsen, sektorformand sosu

Debat 

Klumme: Her er vi om fire år – som jeg ser det


”Vi skal væk fra den stramme styring på minutter og ydelser og give medarbejdere og borgerne frihed til at tilrettelægge den rette hjælp.”

Annonce

Sektorformand Tanja Nielsen kommer i denne klumme med et håb om, at mennesket i fremtiden kommer til at fylde mere. Malte Kristiansen

Af Tanja Nielsen
Sektorformand

Annonce

I slutningen af 2023 blev målene på årsmødet i Social- og Sundhedssektoren sat for, hvordan social- og sundhedsområdet skal se ud om fire år, og hvordan FOA kan arbejde for, at målene nås til gavn for både medarbejdere, borgerne og samfundet. Overordnet vil FOA arbejde for et sundhedsvæsen, ældrepleje og psykiatri med større frihed, faglighed og ansvar.

Som det ser ud i dag, er der for mange eksempler på, at medarbejdernes faglighed ikke udnyttes. Opgaver, man med uddannelsen i rygsækken kan løse, bliver for ofte udført af en anden faggruppe. Det er spild af ressourcer i en tid, hvor der mangler uddannede medarbejdere, og det virker demotiverende i stedet for udviklende for den enkelte. Med et stigende antal ældre, syge og mennesker med psykiske lidelser får vi brug for al den faglighed, vi kan mønstre. Derfor skal vi om fire år have langt flere med den relevante uddannelse på arbejdspladserne end i dag, hvor en fjerdedel er ikkeuddannede.

For at kunne udnytte medarbejdernes faglighed er der brug for en anden måde at tænke ældrepleje, sundhed og psykiatri på. Vi skal væk fra den stramme styring på minutter og ydelser og give medarbejdere og borgerne frihed til at tilrettelægge den rette hjælp.

Desuden skal barriererne mellem forskellige myndigheder brydes ned. De står nemlig i vejen for, at borgerne kan bevæge sig uproblematisk fra for eksempel sygehus og til eget hjem. I mange år har systemet været styrende for velfærden. Jeg håber og arbejder på, at mennesket fylder mere i fremtiden.

Denne klumme er bragt i det trykte Fagbladet FOA.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev