Annonce

Annika

Trods massiv rekrutteringskrise er børnehus en pædagog i overskud: Her er lederens bedste råd


På landsplan mangler der lige nu 4.000 pædagoger, men hos Børnehuset Grønttorvet i Valby bliver de snart en pædagog i overskud.

Annonce

Annika Bæk Vind har været leder, siden hun var 29 år og er selv en del af generation Y eller millennial-generationen. Ida Østerlund

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

De unge zapper mellem jobs. De siger op, når det bliver hårdt. De unge binder sig aldrig til en arbejdsplads.

Fordommene om unge mennesker på arbejdsmarkedet står i kø, og tal fra Jobindsats viser, at cirka 165.000 i alderen 25-30 år skiftede job i 2022. Til sammenligning var det godt 60.000 i aldersgruppen 55-59 år. Den problematik blev vendt og drejet på FOAs ledertræf, hvor blandt anden den 37-årige pædagogiske leder fra Børnehuset Grønttorvet i Valby, Annika Bæk Vind, deltog.

Hun kan godt genkende sig selv i billedet af, at unge skifter job oftere end generationerne før.

”Før jeg fik mit nuværende job, var jeg leder i over tre år, og på et tidspunkt gik vi ind i en vedligeholdelses- og driftsperiode. Drift er ikke der, jeg motiveres og henter min energi, så derfor sagde jeg op. Det havde ikke noget med institutionen at gøre,” siger Annika.

Men det er, i følge den pædagogiske leder, ikke en dårlig ting, at der er stor udskiftning.

”Lidt sat på spidsen, synes jeg ikke, at en leder skal sidde mere end fem år. For alle har blinde pletter. Efter fem år trænger man til luftforandring og nye perspektiver,” siger hun.

Og med den tilgang, med ærlighed og med justerede forventninger er Annika lykkedes med på alle punkter, siden hun startede en ny institution op i 2021, at rekruttere nye medarbejdere, hver gang der var brug for det. Det til trods for massiv mangel på netop pædagogisk personale, især i og omkring de større byer.

Her får du hendes gode råd:

Forvent ikke, at ansatte bliver hængende til deres 40-års jubilæum

”Jeg har ikke en forventning om, at medarbejderne bliver til deres 40-års jubilæum. Det er ikke et succeskriterie i sig selv. Jeg håber det da, og jeg håber ikke, vi bliver en svingdørsarbejdsplads. Men jeg synes, vi skal have mere fokus på, hvad der sker her og nu, og både vi som institution og ansatte får noget ud af det. Jeg vil hellere have en medarbejder, der er her ét år og bidrager med vildt meget, end jeg vil have en, der er træt af det hele og øffer i personalestuen, men som forældrene er glade for, fordi hun bliver mange år.”

Lad de ansatte være ærlige om deres ønsker

”Hvis man har en meget åben tilgang til sine forventninger og til, at den ansattes arbejdsliv er i udvikling, er det også nemmere for folk at sige, hvad de reelt ønsker. Det gælder også, hvis de har drømme ud over det job, de har. Jeg havde for eksempel en pædagog til samtale, som var meget ærlig om, at hun havde en drøm om at blive leder en dag. Og selvom det jo ikke var det job, hun søgte hos mig, planlagde vi hendes opgaver, så de var relevante for hendes vej mod at blive leder. Hun blev skemaansvarlig og TR. Hun var hos os i halvandet år, og i dag er hun min lederkollega på et andet område.”

Ærlighed og åbenhed

”Jeg gør meget ud af at være ærlig og åben. Det gælder i mange henseender. Både at gøre det trygt for de ansatte at udvise usikkerhed, men for eksempel også da jeg søgte ansatte, da vi skulle starte institutionen her i Valby. Jeg skrev meget ærligt i opslaget, at det bliver megasjovt og benhårdt, at vi kommer til stå i lort til halsen, og at vi hver dag skal opfinde den dybe tallerken.”

”Jeg er også ærlig overfor forældrene og fortæller dem, at i nye institutioner skifter man 50 procent af de ansatte på to år. Det er godt at have fakta på plads, så medarbejderne på stedet ikke tror, at det er os selv, den er gal med.”

Om FOAs lederforening

Den 1. september 2023 blev det på en ekstraordinær kongres i FOA vedtaget at etablere en ny lederforening for FOAs ledermedlemmer. Joan Lindskov er fagpolitisk ordfører for foreningen de næste fire år. På det årlige ledertræf den 9. til 10. januar var cirka 90 offentlige ledere fra blandt andet ældreplejen, daginstitutioner og hospitalsverdenen samlet for at drøfte og udveksle erfaringer om ledelsesopgaven. Årets fokus var ledelse af unge generationer.

”At rekruttere unge ind i lederrollen er noget af det, som er umådeligt vigtigt i FOAs lederforening. Mange steder har man ikke souschefer længere, og det gør, at fødekæden ind til ledelsen skal findes på en anden måde. Vi står overfor et stort generationsskifte på ledelsesgangene her de kommende år, og vi hører jo, at nogle ledere i dag arbejder 60 timer. Det får vi ingen unge til, så det skal vi virkelig have gjort noget ved. Vores nuværende ledere skal være behjælpelige med at understøtte de unges nysgerrighed på ledelse og skabe lederaspiranter,” siger Joan Lindskov.
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev