Annonce

Sponsoraftaler løfter deres uddannelse: I dag er en særlig dag for Bayram, Larnie og Merlin


For få år siden var der langt mellem de nye maskiner på Technical Education Copenhagen (TEC, red.). Men en ny praksis med sponsoraftaler betyder, at kursisterne på rengøringslinjen nu tilbydes undervisning i de nyeste redskaber.

Annonce

Bayram Ertürk, Larnie Calvez og Merlin Semovska har arbejdet som ufaglærte i henholdsvis 6, 12 og 20 år. Efter 11 uger på TEC kan de kalde sig rengøringsteknikere. Og det er blandt andre dem, der hyldes i dag, hvor det er Rengøringsassistenternes Dag. Rasmus Hargaard Breum

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

For få år siden havde TEC et budget på 30.000 kroner om året til indkøb af nye
maskiner. Men siden skolen i 2021 inviterede firmaer til at optræde som samarbejdspartnere, er der tegnet sponsorater for en værdi, der svarer til 1,3 millioner
kroner.

Aftalerne betyder, at kursisterne på TEC får mulighed for at blive undervist i den nyeste teknologi. Og skolen holder ikke på ideen som en stor hemmelighed. TEC tilbyder meget gerne andre erhvervsskoler fif og hjælp til selv at gå i gang med modellen.

Fagbladet FOA har besøgt et af de hold af kursister, som dette efterår har gået på skolen og taget uddannelsen som rengøringstekniker. Kursisterne arbejder på både offentlige og private arbejdspladser, og ud over mødet med den nyeste teknologi lærte de også en masse om blandt andet ergonomi og rigtige arbejdsstillinger.

Det er blandt andre dem, der hyldes i dag, den 4. december, hvor det er Rengøringsassistenternes Dag.

TEC råder over forskellige maskiner, der både kan støvsuge og vaske, så man slipper for en ekstra tur hen over gulvet. Maskiner, der – ligesom i vaskehallen på tankstationen – kan monteres med dobbelt valsebørste og skurenylon, så det er muligt at rense tæpper og måtter. Maskiner, som via et display oplyser om både vand- og kemikalieforbrug og på den måde gør det muligt at spare på de mængder, der bruges. Rasmus Hargaard Breum
Rasmus Hargaard Breum
Som noget helt nyt kan medarbejderen via en QR-kode få adgang til videoer, der efter eget valgt af sprog viser, hvordan scrubmasteren fungerer. ”Det er ret smart og nemt,” siger Bayram Ertürk og bestiller via mobilen en version på tyrkisk. Rasmus Hargaard Breum
Larnie Calvez slås med en diskusprolaps og må af og til bruge krykkestokke. ”Jeg har aldrig før hørt om ergonomi,” siger hun. Det har Bayram Ertürk heller ikke. Han arbejder alene, når han møder tidligt om morgenen i sine børnehaver og er ikke vant til at blive korrigeret. Derfor er det en stor opdagelse, at de på uddannelsen lærer både at bruge kroppen på en hensigtsmæssig måde og bruge ergonomiske redskaber. Rasmus Hargaard Breum
Gulvvaskemaskinen har automatisk indsprøjtning og doserer sæbe via et pumpesystem og er nem at rense for bakterier. Rasmus Hargaard Breum
En mikrofiberklud er mere end ’bare’ en klud til rengøring. De udvikles konstant, og nogle af de nyeste kan vaskes mere end 500 gange og stadig suge bakterier og snavs til sig. De nyeste leveres også med en mikrochip, som sladrer, hvis der eksempelvis er særlig farlig bakterier i vaskevandet. I kraft af chippen kan man hurtigt finde ud af, hvor kluden er blevet anvendt. Rasmus Hargaard Breum
TEC tilbyder 30 uddannelser og er en mangfoldighed af mennesker og muligheder. Her er et lille udsnit af dem, der dette efterår læser til rengøringstekniker og til daglig er spredt på et mylder af både offentlige og private arbejdspladser. Uddannelsen giver dem mulighed for en lønforhøjelse, når de vender tilbage til deres arbejdsplads. Rasmus Hargaard Breum

Sådan kommer du på kursus

Kurserne på TEC og andre erhvervsskoler er åbne for alle ufaglærte, der ønsker efteruddannelse for at blive eksempelvis rengøringsteknikere. Du får din normale løn under uddannelsen, da din arbejdsgiver får refunderet lønudgifterne via VEU.

Alternativt kan du, hvis du er på FOA-overenskomst, søge tilskud fra din kommunale, regionale eller statslige kompetencefond.

Læs mere her.

+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev