Annonce

sosu medarbejder og borger på vej ud af en dør foto Niels Aage Skovbo

Se ny guide om patientsikkerhed: Sådan har flere plejehjem opnået rigtig gode resultater


Skader og utilsigtede hændelser i ældreplejen kan forebygges, og mange sygehusindlæggelser kan undgås.

Annonce

Dansk selskab for Patientsikkerhed er klar med et inspirationskatalog, der samler erfaringer fra mere end 30 kommuner. Niels Aage Skovbo / arkivfoto

Af Pernille Magaard Bøgh
journalist

Annonce

Sådan lyder erfaringerne fra forbedringsprogrammet ’I sikre hænder,’ som 33 af landets kommuner over ti år har deltaget i. Det skriver Dansk Selskab for Patientsikkerhed i en pressemeddelelse.

Selskabet er nu klar med et katalog, der deler erfaringerne fra det mangeårige program med henblik på at inspirere andre kommuner til, hvordan man kan forbedre ældreplejen.

Det er nemlig i den grad muligt at undgå mange fejl og skabe en sikker pleje og behandling for borgerne i ældreplejen, lyder det.

Kataloget, kan du finde her. Det består blandt andet af en guide, der præsenterer de metoder, man har brugt gennem årene. Der er eksempler på, hvordan kommunerne, der har deltaget i projektet, har opnået gode resultater ved brug af forskellige metoder – og ved at dele disse erfaringer kan andre kollegaer i ældreplejen altså lade sig inspirere.

Reducering af fejl

For ifølge ’I sikre hænder’ er der masser at lade sig inspirere af.

I forbindelse med projektet er det nemlig lykkedes at reducere både medicineringsfejl, tryksår, fald, uplanlagte vægttab, forebyggelige indlæggelser og infektioner markant.

Eksempelvis har flere enheder opnået 500 og 600 dage uden medicineringsfejl og i flere kommuner har plejehjem opnået samme antal dage uden nyopståede tryksår. Flere deltagende kommuner i projektet har desuden opnået over 200 dage uden forebyggelige indlæggelser, uplanlagte vægttab og fald inden for projektperioden.

Politisk opmærksomhed

Og forbedringerne vækker opsigt, også på Christiansborg. I pressemeddelelsen roser indenrigs- og sundhedsminister, Sophie Løhde, kataloget:

”Det er helt afgørende, at de mange ældre, som har kontakt med den kommunale syge- og ældrepleje, oplever, at de får en pleje og behandling af høj kvalitet.”

”Og ’I sikre hænder’ har vist, at det kan lade sig gøre at øge kvaliteten og patientsikkerheden i ældreplejen ved at mindske antallet af bl.a. medicinfejl, tryksår, fald og infektioner og dermed også være med til at forebygge sygehusindlæggelser. Derfor er det godt, at der nu kommer et inspirationskatalog, som kan bidrage til, at de gode erfaringer og metoder lever videre i kommunerne til gavn for de ældre”, lyder det fra ministeren.

Om ’I sikre hænder’

’I sikre hænder’ er et samarbejde mellem Sundhedsministeriet, KL og Dansk Selskab for Patientsikkerhed. Projektet begyndte med fem pilotkommuner i 2013, udvidede i 2016 med 13 kommuner, og i efteråret 2020 kom yderligere 15 kommuner med i forbedringsprogrammet, der blev afsluttet i marts 2023.
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev