Annonce

Portrætbillede af Gitte Hejberg

Debat 

Leder: Gang i svingdøren


Gitte Hejbergs budskab er klart: ”Der er meget at vinde ved at styrke lederne og deres chance for at lykkes i jobbet,” skriver hun i denne leder.

Annonce

”Gennemtræk på chefkontorerne kommer oftest med en pris – for cheferne, for medarbejderne og for borgerne.” Malte Kristiansen

Af Gitte Hejberg
Journalist

Annonce

Mange FOA-medlemmer oplever, at der alt for ofte skiftes ud på ledelsesposterne på deres arbejdsplads. To ud af fem medlemmer fortæller i en ny undersøgelse fra FOA, at de har haft tre eller flere ledere på fem år. Det tyder på, at en del chefer ikke når at blive fortrolige med deres nye rolle og opbygge en god relation til medarbejderne, før de er ude af døren igen.

Læs også: Tina har haft syv chefer på tre år: ”Jeg følte mig så forbandet forpligtet”

Fagbladet FOA sætter i dette nummer svingdørs-ledelsen i fokus. Vi har blandt andre talt med social- og sundhedsassistent Tina Westerholm Jensen, der har taget imod ikke mindre end syv nye plejecenterchefer på tre år. Og den ottende er tilmed på vej. Tina og kollegerne har mærket de mange skift på egen krop – blandt andet i form af usikkerhed, stress, sygemeldinger og oplevelsen af dalende faglighed.

Gennemtræk på chefkontorerne kommer oftest med en pris – for cheferne, for medarbejderne og for borgerne.

Den nye undersøgelse viser, at relationen til ens nærmeste leder – forståeligt nok – svækkes i takt med antallet af ledere, man har haft i de seneste år. På samme måde daler oplevelsen af, om chefen er tilgængelig og kan støtte en. Det kan føre til, at der også kommer mere gang i svingdøren blandt medarbejderne. Altså en ond spiral.

Læs også: Så ofte skifter FOAs medlemmer leder: ”Får alarmklokkerne til at ringe” 

Der er derfor meget at vinde ved at styrke lederne og deres chance for at lykkes i jobbet. For eksempel er det oplagt at se nærmere på, hvor mange medarbejdere en leder reelt bør have i direkte reference. I dag har en leder i ældreplejen i snit personaleansvar for hele 55 medarbejdere, hvilket gør det svært at være en god, synlig og nærværende leder for alle.

Lederen er bragt i den trykte udgave af Fagbladet FOA.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev