Annonce

Nyt lovudkast: Efterlønsmodregning skal fjernes for pleje- og sundhedspersonale


Nu skal det være muligt at arbejde i pleje- og sundhedssektoren uden at blive modregnet i efterlønnen i hele 2023 og 2024. Sådan lyder det i et nyt lovudkast, der netop er sendt til høring.

Annonce

Regeringen vil fjerne modregningen i efterlønnen på sundheds- og plejepersonale i hele 2023 og 2024. Ordningen er også en del af akutplanen for sundhedsvæsenet, der blev forhandlet på plads mellem Danske Regioner og regeringen sidst i februar. Colourbox

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Er du gået på efterløn? Og har du stadig lyst til at gå – lidt mere – på arbejde i ældreplejen, på sygehuset eller i den præhospitale ambulancedrift?

Så kan du se frem til, at en ny lov bliver vedtaget, der fjerner modregningen i efterlønnen.

Det fremgår af et lovudkast, der netop er blevet sendt til høring. Her står der, at regeringen vil afskaffe modregningen i efterløn i 2023 og 2024 for medarbejdere i sundhedsvæsenet, herunder plejesektoren.

Læs også: Her er akutplanen, der skal redde sundhedsvæsenet

Personalemangel

Meningen er, står der, at sundhedspersonale, der på den måde vender tilbage til arbejdsmarkedet fra efterløn, kan bidrage til at afhjælpe den personalemangel, der lige nu hersker i sundhedsvæsenet.

Udkastet er som nævnt stadig i høring, hvorefter loven skal behandles i Folketinget. Fagbladet FOA følger selvfølgelig sagen tæt og bringer her udkastets vigtigste punkter:

Hvornår skal fritagelsen gælde fra?

I hele 2023 og 2024. Loven træder i kraft den 1. juli 2023, men har virkning fra den 1. januar 2023, dvs. med tilbagevirkende kraft.

Jeg er ikke gået på efterløn endnu – vil jeg kunne bruge ordningen?

Det er en betingelse, at medlemmet er overgået til efterløn, når vedkommende begynder på arbejdet. Det vil sige, hvis du er begyndt på arbejdet før den 1. januar 2023, er det kun merarbejde, der ikke medfører fradrag i efterlønnen.


Hvor vil jeg kunne arbejde uden at blive trukket i efterløn?

Fritagelse for fradrag i efterløn omfatter alt arbejde på offentlige sygehuse, regionsdrevet lægevagt og præhospitalt ambulancepersonale, i praksissektoren, arbejde inden for den kommunale sundheds- og ældrepleje samt på privathospitaler, der udfører opgaver under regionale udbud eller det udvidede frie sygehusvalg.
Fritagelsen gælder både arbejde inden for psykiatrien og somatikken.

Hvad vil jeg selv skulle gøre?

Du vil skulle sende oplysninger til a-kassen og oplyse om arbejdets karakter på det månedlige efterlønskort. Derudover vil du ved første indsendelse af oplysninger efter ansættelsen skulle indsende en underskrevet arbejdsgivererklæring om arbejdets karakter.

Hvordan har det set ud indtil nu?

Når høringsfristen er overstået den 11. april, bliver loven behandlet i Folketinget. Vedtagelsen ser ud til at være en formalitet, da vi har en flertalsregering, og da det er regeringens forslag, er der allerede flertal for loven. Men der kan selvfølgelig altid opstå ændringer i forhold til udkastet.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev