Annonce

Kæresteparret Aske og au-pairen Judy holder om hinanden

De forbudte børn

Au pair straffet for dansk kæreste


En au pair fra Kenya har fået inddraget sin opholdstilladelse i Danmark, fordi hun er blevet kæreste med en dansk mand.

Annonce

Au pair Judy Muigai har fået inddraget sin opholdstilladelse på grund af sit forhold til Aske Rasmussen. Jørgen True

Af Signe Højgaard
Journalist

Annonce

Du har en kæreste i Danmark, så vi tror ikke på, at du er for at lære dansk sprog og kultur. Du skal derfor forlade Danmark senest den 21. maj i år.

Det er budskabet fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering til en au pair fra Kenya, Judy Muigai. Hun har fået afslag på at skifte værtsfamilie i Danmark, som kræver en ny opholdstilladelse.

Myndighederne begrunder afslaget med, at de mener, at Judy Muigai søger om et au pair-ophold, fordi hun "ønsker at opnå længerevarende ophold i Danmark" på grund af sin danske kæreste.

"Jeg føler mig fuldstændig misforstået og fejlbedømt. De træffer en afgørelse ud fra en generel opfattelse af, at au pairer kommer til Danmark for at blive her i længere tid," siger hun til Fagbladet FOA.

25-årige Judy Muigai har en bachelor i psykologi og sociologi og rejste til Danmark for at få en pause fra studierne.

Au pair i skilsmisseramt familie
Den kenyanske au pair kom til Danmark i oktober sidste år og var i de første par måneder hos en dansk børnefamilie fra Vejle, som lå i skilsmisse.

Værtsfamilien ønskede kun, at Judy Muigai skulle være hos familien, når børnene var hos deres mor. "Værtsmoderen" bad derfor Judy om at finde et andet sted at bo hver anden uge.

I første omgang gik hun med til ordningen, men i slutningen af december fik Judy Muigai nok af forholdene i værtsfamilien fra Vejle.

"Værtsmoren" betalte hende ikke lommepenge for november og december. I december måned ønskede værtsfamilien slet ikke at have hende boende.

Au pair: Strider med alt Danmark står for
Judy Muigai sagde derfor op, fandt en ny værtsfamilie og søgte om en ny opholdstilladelse. Myndighederne indkaldte hende i april måned til en samtale, hvor de udspurgte hende om hendes motiver og hendes forhold til sin danske kæreste.

"Det strider med alt, hvad jeg troede, at Danmark stod for. Jeg er chokeret over, at myndighederne i et demokratisk land, blander sig i, om folk har en kæreste," siger hun til Fagbladet FOA.

FOA er gået ind i sagen og hjælper Judy Muigai med at rejse en sag om manglende lommepenge i den tidligere værtsfamilie og rådgiver hende om, hvordan hun kan klage til myndighederne.

FOA: Grotesk dyneløfteri
Forbundsformand i FOA, Dennis Kristensen, er bestyrtet over, at de danske myndigheder nu også er begyndt at blande sig i, hvem au pairer har private forhold til.

"Det er helt grotesk dyneløfteri, som jeg sjælendt har set magen til," siger han.

I sidste uge blev det slået fast, at Danmark ulovligt har udvist gravide au pair.

Læs mere: Danmark stopper ulovlige hjemsendelser af gravide au pairer

Dennis Kristensen mener, at Judy Muigais sag er endnu et eksempel på, at de danske myndigheder krænker grundlæggende menneskerettigheder.

"Au pair-ordningen bliver brugt til at hente billig arbejdskraft under dække af, at det er kulturel udveksling. Det er helt grotesk, at myndighederne bruger det imod en au pair, at hun har en dansk kæreste. Man skulle da ellers tro, at det ville give et bedre kendskab til dansk sprog og kultur, at man knytter personlige bånd til danskere," siger han til Fagbladet FOA.

Læs også: Professor: Udviste gravide skal opspores

Læs mere på temasiden: De forbudte børn

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering kan ikke kommentere den konkrete sag.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev