Annonce

Doorstep 10/2-2023 om inflationshjælp

Ny aftale om inflationshjælp er landet: Det skal du vide


Regeringen samt en række af Folketingets partier har fredag morgen præsenteret en ny aftale om inflationshjælp på 2,4 mia. kroner til danskere særligt hårdt ramt af inflationen og de stigende energipriser. Aftalen prioriterer især ældre, udsatte børnefamilier, borgere med høje medicinudgifter og dagplejerne.

Annonce

Fredag morgen præsenterede regeringen og Folketingets øvrige partier på nær de konservative, Liberal Alliance og Enhedslisten en aftale på 2,4 mia. kroner til inflationshjælp til de danskere, der er mest udsatte. Ida Marie Odgaard/ Ritzau Scanpix

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

Der er hjælp på vej til de danskere, der er hårdest ramt af den høje inflation og de høje varme- og energipriser.

Samtlige partier på nær De konservative, Liberal Alliance og Enhedslisten står bag aftalen.

”Situationen er den, at inflationen er på vej ned. Endelig. Men den er høj og har været høj meget længe. Derfor giver det mening med en målrettet hjælp,” sagde finansminister Nicolai Wammen (S) på et doorstep fredag morgen, hvor aftalen på de 2,4 mia. kroner, blev præsenteret.

I januar var forbrugerpriserne 7,7 procent højere end året før, mens de i december var 8,7 procent højere end året før.

Se her, hvordan pengene fra inflationspakken vil blive fordelt:

Børnefamilier

Udsatte børnefamilier kan se frem til et tilskud. I alt er der afsat 300 millioner kroner.

I sommer besluttede regeringen og støttepartierne at forlænge det såkaldte midlertidige børnetilskud, som de seneste år er uddelt som et kontant tilskud til familier på kontanthjælp med børn under 15 år. Men lovforslaget bortfaldt, da valget blev udskrevet.

Derfor ophører tilskuddet fra 1. januar og udbetales med forsinkelse til og med februar.

Med aftalen har det ikke været klart, at tilskuddet ville blive genindført, eller at pengene ville blive brugt på samme familier, og det fik Enhedslisten til at trække sig fra forhandlingerne:

”Vi har prøvet i forhandlingerne at få en garanti for, at de familier ikke blev ladt i stikken. Det er noget, Mette Frederiksen tidligere har lovet, ikke ville ske, men vi kan ikke få den garanti. Derfor kan vi ikke se os selv i denne her aftale,” sagde Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted, ifølge Ritzau torsdag.

Udover de 300 millioner er der afsat 100 millioner kroner i 2023 til tiltag i civilsamfundsorganisationer, der kan afhjælpe de sociale og økonomiske konsekvenser af den høje inflation og de høje energiudgifter for udsatte børn.

Midlerne kan anvendes til eksempelvis ferielejre, indkøb af basale varer samt oplevelser og aktiviteter, som kan være med til at styrke børns trivsel og adgang til fællesskaber for eksempel i kultur-, idræts- og foreningslivet.

De ni partier bag aftalen skal forhandle de 300 millioner kroner.

Tilskud til borgere med høje medicinudgifter

I den senere tid har der været en række artikler med danskere, der ikke har haft råd til at købe deres medicin.

Regeringen har afsat 125 millioner kroner til at ekstra tilskud til borgere med høje medicinudgifter.

Med aftalen nedsættes den maksimale egenbetaling til medicinudgifter fra 4.435 kroner til 3.075 kroner. Det indebærer, at egenbetalingen for borgere med de højeste medicinudgifter reduceres med op til ca. 1.360 kroner.

Fjernvarmepulje

200 millioner kroner er sat af til tilskud til danskere, der dropper gasfyret til fordel for fjernvarme eller andre alternative måder at opvarme huset på.

Med aftalen kan husstande og erhverv søge om fritagelse for at betale afgiften for at blive afkoblet af gasnettet, som er ca. 8.000 kroner.

Dagplejere

Dagplejerne har været hårdt ramt af øgede udgifter til mad og opvarmning og kan nu med aftalen se frem til et forhøjet fradrag. Det stiger fra 60 til 68 procent og det har en værdi af 50 millioner kroner.

Læs mere om dagplejernes forhøjede fradrag her.

Pensionister

Folkepensionister, der modtager ældrecheck, kan se frem til at modtage 5.000 kroner. I alt 300.000 ældre modtager de ekstra penge, som er skattefri.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev