Annonce

piller

Tema: Coronavirus

Behandling mod covid-19: Se, hvem der kan få det


Hvis du er smittet med coronavirus, har symptomer og er i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb, er du måske i målgruppen for en tabletbehandling, som kan nedsætte risikoen for at blive alvorligt syg.

Annonce

Kroniske sygdomme eller tilstande kan for eksempel være kronisk nyresvigt, svær lungesygdom, alvorlig kronisk leversygdom, alvorlig hjertesygdom, kræft, dårligt reguleret sukkersyge, overvægt, alvorlig neurologisk sygdom, svær psykisk sygdom, nedsat immunforsvar. Colourbox

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Er du smittet med coronavirus, og har du symptomer såsom feber, hoste og problemer med vejrtrækning? Er du over 50 år, kronisk syg, uvaccineret eller gravid?

Så kan du muligvis få en tidlig behandling, som beskytter mod indlæggelse og et alvorligt forløb med covid-19.

”Er du i særlig øget risiko for covid-19, vil du kunne have gavn af tabletbehandlingen, hvis du bliver smittet med coronavirus. Tabletbehandlingen er effektiv og kan give et mildere sygdomsforløb og nedsætte risikoen for, at du bliver så syg, at du skal indlægges. Men du skal være hurtig for at få effekt af behandlingen, for du skal begynde at tage tabletterne senest fem dage efter, at du mærker de første symptomer”, siger sektionsleder og overlæge Kirstine Moll Harboe i en pressemeddelelse fra Sundhedsstyrelsen.

De kan få behandling mod covid-19

Man er i målgruppen for tidlig behandling, hvis man er smittet med coronavirus, har betydelige symptomer og desuden tilhører en af følgende grupper:

80 år eller ældre og er vaccineret for mere end 6 måneder siden.
80 år eller ældre, har en eller flere kroniske sygdomme eller tilstande,
uanset din vaccinationsstatus.
65-79 år og uvaccineret.
65 - 79 år, har en eller flere kroniske sygdomme eller tilstande og er
vaccineret for mere end 6 måneder siden.
50 - 64 år, har en eller flere kroniske sygdomme eller tilstande og er uvaccineret.
Gravid og i øget risiko, for eksempel pga. kroniske sygdomme, og du ikke er vaccineret. Det er din egen læge, som vurderer, om du er i øget risiko.
+
Det er ens egen praktiserende læge, der vurderer, om man kan få tidlig behandling mod coronavirus, og det er vigtigt at tage fat i lægen hurtigt, fordi behandlingen skal startes indenfor fem dage.

Hvis det ikke er muligt, at få fat på din egen læge inden for 5 dage, fra du har fået symptomer på covid-19, bør du kontakte vagtlægen eller 1813 i stedet,” skriver Sundhedsstyrelsen på sin hjemmeside.

Tabletbehandlingen fjerner ikke coronavirus, og nogle vil, selvom behandlingen nedsætter risikoen for det, blive alvorligt syge. Behandlingen gives ikke forebyggende, da der ikke for nu er påvist nogen effekt.

Læs mere om tidlig behandling af covid-19 hos Sundhedsstyrelsen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev