Annonce

retten i randers

Forgiftet på Tirsdalen

Første dag i retssagen mod drabstiltalt sosu-hjælper: Her er, hvad vi ved


Onsdag var første dag i retssagen mod en 60-årig social- og sundhedshjælper, som er anklaget for at have slået en beboer ihjel og forsøgt at slå tre andre beboere ihjel ved i alt syv drabsforsøg. Her er et overblik over, hvad der kom frem på retssagens første dag.

Annonce

Den 60-årige social- og sundhedshjælper var tydeligt påvirket i Retten i Randers, hvor hun flere gange rystede på hovedet og tørrede tårer væk fra kinderne. Ida Østerlund

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Lægemidler til beboere, der ikke skulle have dem, plejehjemsbeboeres medicin fundet på egen bopæl, mange ture i medicinrummet og søgninger på internettet.

Det var blandt nogle af de beviser, anklager Jesper Rubow onsdag fremlagde for retten i Randers i sagen mod en social- og sundhedshjælper på 60 år, som har arbejdet på Plejecenter Tirsdalen.

Kvinden, som nægter sig skyldig, er tiltalt for at have dræbt en 81-årig kvindelig beboer og for i alt syv forsøg på manddrab på tre beboere – en 75-årig mandlig beboer, en 81-årig mandlig beboer samt en 80-årig kvindelig beboer.

Her kan du få et overblik over, hvad der kom frem på retssagens første dag, hvor Fagbladet FOA var til stede.

Medicin til beboere, der ikke skulle have haft den

Den 60-årige social- og sundhedshjælper er tiltalt for at have givet i alt fire forskellige beboere medicin, som de aldrig skulle have haft. Det drejer sig om præparaterne Baclofen, Mirtazapin og Diazepam.

Baclofen modvirker muskelsmerter og virker hæmmende på centralnervesystemet og hæmmer vejrtrækningen.

Mirtazapin gives mod depression.

Diazepam anvendes til angst, uro og alkoholabstinenser og virker også hæmmende på centralnervesystemet.

Alle tre medikamenter er receptpligtige, og ingen af de fire beboere har haft recept på dem. Man har heller ikke fundet medicinen i beboernes lejligheder på plejehjemmet. Dog er medicinen til stede på plejehjemmet, da andre beboere har fået den ordineret.

I en undersøgelse fra Retskemisk Institut, som anklageren fremlagde, stod der, at ’i tilstrækkelige høje doser kan Baclofen, Mirtazapin og Diazepam fremføre alvorlig eller dødelig udgang’. Det gælder især for ældre personer.

Har fundet medicin i sosu-hjælperens hjem og hår

I alt tre gange har politiet ransaget tiltaltes bopæl, og her er der fundet medicin, der tilhørte beboere på plejehjemmet, hvor receptklistermærket var revet af.

Ved en retskemisk undersøgelse er der fundet spor af medicin i tiltaltes hår fra præparaterne Mirtazapin og et omdannelsesprodukt fra Diazepam.

Hverken den tiltalte social- og sundhedshjælper eller hendes mand får medicinen ordineret. Forsvareren nævnte dog, at både tiltalte og hendes mand har været ramt af sygdom.

25 ture i medicinrummet

Ved at gennemgå log-oplysninger fra plejecentrets adgangsnøgler til medicinrummet kunne anklagemyndigheden konstatere, at den tiltalte havde været i medicinrummet 25 gange i februar og marts måned sidste år. Til sammenligning havde de øvrige ni social- og sundhedshjælpere i alt været i medicinrummet 16 gange.

Social- og sundhedshjælpere har som udgangspunkt ikke noget at gøre i medicinrummet, lød det fra anklageren, som dog fortalte, at der er en lift i rummet, som bruges ved faldulykker.

Den tiltalte er desuden ifølge vagtplanen den eneste sundhedsfaglige medarbejder, der har været på arbejde i forbindelse med alle indlæggelserne af de fire beboere. Dog har der også været en køkkenmedarbejder på arbejde ved alle indlæggelserne.

Googlede medicin

Politiet har under en af ransagningerne i kvindens hjem fundet en bærbar computer, hvorfra der er blevet søgt på præparatet Baclofen dagen efter de første indlæggelser.

Her var der ifølge anklager Jesper Rubow, ingen der vidste, at der var Baclofen i blodet på de indlagte beboere.

Rumaflyttet i arresten

Det kom også frem i retten, at den tiltalte social- og sundhedshjælper er blevet rumaflyttet i arrestens besøgsrum, når hun har haft sin mand på besøg, mens hun har siddet varetægtsfængslet.

Anklageren forklarede ikke om aflytningernes indhold under dagens retsmøde, men i morgen torsdag vil han spørge tiltalte ind til det, og nogle passager vil blive afspillet i retten, fortalte han.

Forsvarer: Hvad skulle motivet være?

Den 60-årige social- og sundhedshjælpers forsvarer Henrik Garlik opfordrede nævningene under anklagerens fremlæggelse til at have en særlig pointe i baghovedet:

”Hvad skulle motivet være? Hvorfor skulle hun ønske at skade nogle af de beboere, hun har taget sig af i så mange år?” lød det fra forsvareren.

Desuden påpegede Henrik Garlik, at der ’ikke er nogen rygende pistol’ i sagen, for der er ingen vidner, der har set social- og sundhedshjælperen give de forurettede medicin.

Han påpegede desuden, at der er fri adgang til plejehjemmet for offentligheden.

Hvordan kom sagen frem?

Sagen kom i myndighedernes søgelys, efter at en overlæge fra Regionshospital Randers meddelte politi og Styrelsen for Patientsikkerhed, at hospitalet havde modtaget flere borgere, som var forgiftet med medicin, de ikke havde recept på.

En overlæge fra Præhospital Midt sendte også en bekymringshenvendelse til Styrelsen for Patientsikkerhed vedrørende medicinforgiftning og påfaldende mange kørsler på udvalgte dage til Plejecenter Tirsdalen.

Hvad sker der nu?

Torsdag skal tiltalte afhøres og blandt andet ifølge anklageren svare på, om hun selv er pillemisbruger.

I alt er 39 vidner indkaldt til afhøringen i sagen, som løber over flere retsdage i januar og februar måned. Herunder skal blandt andre ansatte fra Regionshospitalet i Randers, fra akutberedskabet og kolleger fra plejecentret samt pårørende til både tiltalte og forurettede afhøres i retten.

De tre overlevende forurettede er ikke i stand til at afgive vidneforklaring.

Den tiltalte nægter sig skyldig.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev