Annonce

Forbundssekretær Maria Melchiorsen foto: Malte Kristiansen

8 forslag: Sådan skal sygedagpengeretten forbedres


FOA og 11 andre fagforbund og organisationer har sendt otte konkrete forslag til beskæftigelsesministeren og beskæftigelsesordførerne om ændringer af sygedagpengeretten. 

Annonce

Der er et stort behov for at få ændret sygedagpengeretten, siger forbundssekretær i FOA, Maria Melchiorsen. Og derfor har FOA sammen med HK, Danske Patienter, Dansk Metal, BUPL, Ældresagen, Kræftens Bekæmpelse, FH, Gigtforeningen, Dansk Socialrådgiverforening, DM og 3F udarbejdet 8 forslag til ændringer i sygedagpengeretten, som de har sendt til beskæftigelsesministeren og ordførerne. Malte Kristiansen

Af Alexander Pilgaard Kjær
Journalist

Annonce

Der findes otte konkrete huller i sygedagpengeretten, der skal gøres noget ved.

Det mener FOA og 11 andre fagforbund og interesseorganisationer. Og derfor har de 12 organisationer udarbejdet et katalog med forslag til at lukke disse huller. Forslagene er sendt til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og beskæftigelsesordførerne for de resterende forligspartier.

Behovet for ændringer

De 12 fagforbund og interesseorganisationer præsenterer over 1,4 millioner medlemmer. Og FOA har alene over 12.000 medlemmer, som er på sygedagpenge – det vil sige, at de har været syge i mere end fire uger. Forbundssekretær i FOA Maria Melchiorsen mener der er behov for lovændringer på området:

”Vi oplever, at rigtig mange medlemmer kommer i klemme, når de først sygemeldes. Vi ser sager, hvor medlemmer bliver raskmeldte, selvom de tydeligvis stadig er for syge til at arbejde. De kommer i klemme i det system, som de ellers stolede på skulle hjælpe dem, når de fik behov,” siger hun.

”For det enkelte medlem vil det være altafgørende”

FOA har gennem mange år påpeget disse uhensigtsmæssigheder og følte derfor behov for at vise, at andre oplever samme udfordringer som FOAs medlemmer – og nu er der rigtig mange medlemmer bag forslagene. 

”For det enkelte medlem vil det være altafgørende at få ændret i lovgivningen. Hvis du oven i din sygdom skal bekymre dig om, hvorvidt du og din familie kan overleve næste måned, fordi du får fjernet din indtægt, så tror jeg ikke, at du kan blive ordentlig rask. Så det er altså her, at vi som organisation kan hjælpe vores medlemmer allermest,” afslutter hun.

Sættemøde og forhandlingsrunder

De 12 fagforbund og organisationer har sendt forslagene afsted, da ministeren og partierne bag sygedagpengereformen fra 2014 torsdag 22. september skal mødes med henblik på en kritisk gennemgang af reformen, hvor der også vil være plads til at drøfte forskellige forslag – heriblandt disse otte:


Forslag 1:

Øget fokus på varig tilbagevenden til arbejdsmarkedet.

Forslag 2:

Afgørelse om raskmelding efter sygedagpengelovens § 7 skal tage udgangspunkt i en grundig vurdering og med henvisning til konkrete job, som eksisterer på arbejdsmarkedet, og som borgeren realistisk set vil kunne varetage på trods af eventuelle skånehensyn.

Forslag 3:

Ventetiden på behandling, diagnosticering mv. skal tælle som ’død’ periode i sygedagpengeperioden.

Forslag 4:

Muligheden for at få forlænget sygedagpenge bør forbedres.

Forslag 5:

Ressourceforløbsydelse under jobafklaringsforløb bør ændre navn og flyttes til sygedagpengeloven. 

Forslag 6:

Lægesamarbejder styrkes og lægeudtalelser præciseres og målrettes.

Forslag 7:

Sygeopfølgningssamtaler skal kunne tilpasses og målrettes den sygemeldtes individuelle situation.

Forslag 8:

Adgangen til sygedagpenge for lønansatte og vikarer skal gøres lettere.

Læs mere om begrundelserne bag forslagene her.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev