Annonce

18-årige Fenja nægtede at opgive uddannelsen efter kritik – i dag har hun et vigtigt budskab


Som social- og sundhedsassistentelev er Fenja Petersen ikke bare vokset fagligt, men også menneskeligt. Hun ærgrer sig til gengæld over, at hun og flere medstuderende oplever at blive ’set ned på’ på grund af deres alder.

Annonce

Bare to måneder inde i uddannelsen til social- og sundhedsassistent havde Fenja Petersen en oplevelse, der ramte hende hårdt. Se hende fortælle om episoden i videoen. Video: Rasmus Handberg

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

“Vi kan aldrig se dig arbejde inden for det her fag.”
 
Så kontant var beskeden på det A4-ark, som Fenja Petersen modtog, efter hun havde afsluttet to dages snusepraktik kort inde i sin uddannelse til social- og sundhedsassistent. Dengang var Fenja 16 år og havde netop afsluttet niende klasse.
 
“Jeg kan bare huske, at jeg blev ked af det. Det satte sig lidt i mig,” fortæller den i dag 18-årige elev.
 
Hun viste papiret til sin lærer på skolen, der straks anbefalede hende at smide det i skraldespanden. Og selvom beskeden tog hårdt på Fenja, var hun fast besluttet på at modbevise sine kritikere.
 
“De skulle ikke have lov til at bestemme. Jeg skulle selv have lov til at bestemme, om jeg skulle droppe det her, eller om det virkelig var det, jeg brændte for. Og jeg vidste jo, at det var noget, jeg gerne ville,” siger Fenja Petersen, da Fagbladet FOA møder hende på hendes uddannelse, sosu-skolen i Aabenraa.

Fenjas tre vigtigste budskaber

  • Døm ikke andre på forhånd på grund af alder, udseende eller etnisk baggrund. Lær dem at kende og se, hvad de har at byde på. Vi er alle forskellige.
  • I samfundet tegnes mange dystre billeder af det at arbejde i sundhedsfaget. Men vi er nogle, som brænder for at arbejde med mennesker og derfor tager en uddannelse inden for området. Vis os lidt respekt, anerkendelse og taknemmelighed. Ellers ender det med, at der en dag ude i fremtiden ikke er noget kvalificeret personale til at passe os og vore kære.
  • Ofte høres ordene "hvis ikke du kan blive andet, kan du altid blive sundhedshjælper". Men det er ikke sandt. At være sundhedsperson handler om meget mere – at have hjertet på det rette sted, kunne udvise empati og meget mere.
+
sosu assistent elev Fenja Petersen 2 foto tor birk trads
Fenja Petersen kan kalde sig social- og sundhedsassistent til maj næste år. Tor Birk Trads

Får ros for sin indsats 

Fenja valgte at være åben omkring de hårde ord, hun fik efter sin snusepraktik, og hvordan beskeden påvirkede hende. Efterfølgende har hun mødt stor opbakning og modtager ros fra både kolleger og borgere.
 
“Jeg har mødt nogle fantastiske personer under min uddannelse, både på skole og i praktikker. Jeg har fagligt fået udvidet min horisont indenfor faget. Og er taknemmelig for de personer, som har bidraget med læringen til mig,” siger Fenja.
 
Også personligt har hun udviklet sig meget i løbet af uddannelsen.
 
“Jeg er gået fra altid at være hende den stille og generte pige, til at turde vise, hvad jeg kan og give andre et indtryk af, hvem jeg er som person,” siger hun.
 

Flere med lignende oplevelser

Fenja er ikke den eneste unge, der har oplevet at blive ‘set ned på’ i praktik. Flere af Fenjas medstuderende har oplevet det samme, fortæller hun, og på FOAs Facebookside deler flere lignende oplevelser fra deres praktiktid.
 
Fenja Petersen har valgt faget, fordi hun gerne vil gøre en forskel for andre. Og hun ved, at manglen på både social- og sundhedsassistenter og -hjælpere ifølge alle prognoser kun vil vokse. 
 
Derfor er det nødvendigt, at de erfarne i faget har overskuddet og lysten til at lære fra sig, siger Fenja Petersen.
 
“De erfarne skal ikke lægge låg på os unge. Vi skal have lov til at brænde igennem og vise, hvad vi kan. Vi skal først lære faget at kende. Vi kommer direkte fra niende klasse, og der har man altså ikke den store baggrund om sundhedspersonalet i forvejen. Det skal vi først lære,” siger hun.
 
Fenja Petersen afslutter uddannelsen til social- og sundhedsassistent til maj næste år.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev