Annonce

topmøde anders kühnau foto claus boesen

Sosu-assistenternes kompetencer skal udnyttes bedre, siger ny formand for regionerne


Der skal kigges på flere ting for at finde løsninger på sundhedsvæsenets store udfordringer, siger Anders Kühnau (S), nyudnævnt formand for Danske Regioner. Det største problem er manglen på hænder.

Annonce

Anders Kühnau (S) deltog mandag på et topmøde om den kommende sundhedsreform. Blandt arrangørerne var FOA og Danske Regioner. Claus Boesen

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Sundhedsvæsenets største problem er manglen på medarbejdere. Og hvis der skal findes en løsning, er der behov for at gøre tingene væsentligt anderledes. Sådan siger Anders Kühnau (S), der netop er tiltrådt som ny formand for Danske Regioner.
 
“Vi står i en situation, hvor antallet af ældre stiger eksplosivt, og selvom vi ansætter så meget personale, som vi overhovedet kan, så har vi svært ved at følge med. Vi kan ikke fortsætte med at gøre tingene som i de seneste år, for så mangler vi simpelthen for mange medarbejdere i de kommende år,” slår Anders Kühnau fast.
   
For nylig præsenterede regeringen deres udspil til en ny sundhedsreform. Regeringen foreslår blandt andet at nedsætte en såkaldt robusthedskommission, der skal komme med anbefalinger til at styrke fastholdelse og rekruttering i sundhedsvæsenet.
 
Anders Kühnau byder kommissionen velkommen, men mener ikke, at noget er ‘gået galt’, siden den er nødvendig.
 
“Men vi kan bare se, at vi står med så store udfordringer nogle varige og holdbare løsninger, som sikrer, at det er attraktivt at være på vores hospitaler. At man ikke skal løbe for stærkt. At man ikke skal tage flere vagter end nødvendigt,” siger Anders Kühnau.
 
Det kræver, at hospitalerne imødekommer de ønsker og behov, som medarbejderne har i det omfang, det er muligt, siger Kühnau:
 
“Det kan være at arbejde på bestemte tidspunkter. Have fri på dage hvor det er vigtigt for dem. Der er det vigtigt, at vi som arbejdsgiver udviser den fleksibilitet over for medarbejderne og omvendt, så har vi selvfølgelig også brug for en fleksibilitet fra medarbejderne.”
 
(Artiklen fortsætter under videoen) 
 

Kompetencer skal udnyttes bedre

Den nye formand for Danske Regioner er også opmærksom på, at blandt andet social- og sundhedsassistenternes kompetencer skal udnyttes bedre. Derfor skal de afdelinger, der ikke lykkes, lære af dem, der gør.
 
“Det kan ikke være rigtigt, at man på fuldstændig tilsvarende afdelinger oplever, at man ikke kan bruge sine kompetencer i samme omfang, når man er social- og sundhedsassistent. Det drejer sig om at bruge den faglighed og de kompetencer, som vores medarbejdere har, lige meget over hele linjen,” siger Anders Kühnau.
 
- Hvor stor betydning for fastholdelse og rekruttering vurderer du, at den megen debat om løn- og arbejdsvilkår har haft?
 
“Det er klart, at det har betydet, at vi har set, at flere sygeplejersker har søgt andre jobs, også uden for regionerne. Vi har stadig mange sygeplejersker ansat, og vi har også fået flere det seneste år, men det er klart, at vi har behov for at sætte en positiv dagsorden i forhold til at have et positivt arbejdsmiljø. Det har vi heldigvis de fleste steder, men vi skal være sikre på, at alle har den oplevelse, uanset hvor man er i sundhedssektoren,” siger Anders Kühnau.
 
Han slår fast, at løn- og arbejdsvilkår er et stort fokus for regionerne, fordi det er afgørende for, at medarbejdere søger ansættelse på sygehusene og samtidig har lyst til at blive der. Han vil dog ikke løfte sløret for, at det er nødvendigt med højere løn for at styrke rekruttering og fastholdelse.
 
“Jeg forhandler ikke løn i pressen, så jeg udtaler mig ikke om kommende lønforhandlinger. Men vi gik til de seneste overenskomstforhandlinger med et ønske om at sætte særligt fokus på de medarbejdergrupper, hvor vi har særlige udfordringer med at rekruttere og fastholde. Og vi ved godt, at løn er et parameter for at gøre det attraktivt at være hos os,” siger Anders Kühnau.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev