Annonce

Debat 

Klumme: Flere børn mistrives


Et barn, der ikke bliver hjulpet ud af mistrivsel, er ét barn for meget, skriver formand for den pædagogiske sektor Kim Henriksen.

Annonce

Rapporten ’Daginstitutionernes hverdag 2021’ viser heldigvis, at mange daginstitutioner gør meget for at opspore og handle på børns mistrivsel. Men den viser også, at nogle møder alt for mange benspænd i det arbejde, skriver sektorformand Kim Henriksen. Malte Kristiansen

Af Kim Henriksen
Sektorformand

Annonce

FOAs årlige undersøgelse ’Daginstitutionernes hverdag’ har i 2021 fokus på børn i mistrivsel. FOA har siden 2010 undersøgt, om personalet i daginstitutionerne har mulighed for at yde omsorg til børn, der har brug for trøst, skal hjælpes ind i en leg eller har brug for personalets støtte i en konflikt. Og det er ikke blevet bedre siden da. Tværtimod er det gået den gale vej.

Det er ikke kun ulykkeligt, men også paradoksalt i et samfund, hvor vi er enige om, at den tidlige indsats er grundlaget for det enkelte barns trivsel på både kort sigt og i et livslangt perspektiv. Derfor er den tidlige indsats ikke kun menneskeligt, men også samfundsøkonomisk den mest ansvarlige.

Når ansatte giver udtryk for, at det er blevet sværere at yde omsorg og støtte, kan det selvfølgelig skyldes, at der er flere børn i mistrivsel end tidligere. En tegn på, at det er tilfældet, ser vi i ’Daginstitutionernes hverdag 2021’, hvor en fjerdedel af lederne i daginstitutionerne vurderer, at antallet af børn i mistrivsel er større i dag end for fem år siden. Kun seks procent af lederne vurderer, at færre børn mistrives.

Rapporten viser heldigvis, at mange daginstitutioner gør meget for at opspore og handle på børns mistrivsel. Men den viser også, at nogle møder alt for mange benspænd i det arbejde.

Et barn, der ikke bliver hjulpet ud af mistrivsel, er ét barn for meget, uanset om det er, fordi ansøgning om støtte bliver afslået, ventetiden på støtte er lang, eller personalet er for få til at kunne yde den omsorg for børnene, de gerne vil.

Klummen er bragt i den trykte udgave af Fagbladet FOA.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev