Annonce

Anette fik 150.000 kroner tilbage efter løntjek: ”Det føltes som at vinde i Lotto”


Da Anette Petersson flyttede til Bornholm fra Sverige, startede hun på det nederste løntrin, selvom hun havde 18 års erfaring. Med FOAs hjælp fik hun anskaffet de rigtige dokumenter fra sine svenske tidligere arbejdsgivere. Derfor er hun nu gået op i løn, og har fået 150.000 kroner tilbage i tabte lønninger. 

Annonce

Anette fik 150.000 kroner tilbage i løn, efter at FOA havde hjulpet hende til at sende den korrekte dokumentation til kommunen.  Pelle Rink

Af Simon Marvig Ravn
Journalist

Annonce

I januar 2019 startede Anette Petersson i hjemmeplejen Nexø Syd på Bornholm. Hun havde på det tidspunkt 18 års erfaring, som den svenske pendant til social og sundhedsassistent i sin hjemstavn Småland. Dog blev hun sat på et lavere løntrin, end hun havde krav på, fordi kommunen ikke kunne gennemskue hendes svenske dokumentation. Med hjælp fra FOA fik hun rådet bod på det. 

”Lige fra begyndelsen har jeg ikke fået den løn, som jeg skulle have haft, for jeg startede fra nul uden at få løntillæg for min erfaring,” siger Anette Petersson. Hun blev færdiguddannet i 2002, og har arbejdet i hjemmeplejen i 18 år. 

Anette Peterssons dokumentation på hendes erfaring fra Sverige var ikke blevet godkendt af kommunen. De kunne simpelthen ikke se, at hun havde været fastansat, da hun arbejdede i Sverige. Anettes teamleder sagde, at hun skulle gå til FOA for at få problemet løst. Derfra tog Dorthe Pedersen, sektorformand i FOA Bornholm, hånd om sagen. 

”Da Anette kom til os, fik jeg sendt hendes dokumentation til FOAs jurister. De fortalte så hvad der manglede,” siger Dorthe Pedersen. 

Læs også: Her er 3 ting du selv kan tjekke på din lønseddel

”Følte at jeg blev udnyttet”

Dorthe fortalte Anette, hvad hun skulle gøre: hun skulle sende en e-mail til sine tidligere arbejdsgivere for at få dokumenteret, at hun havde været fastansat. Det gjorde hun. 

”Jeg snakkede med lønkontoret de steder, hvor jeg tidligere har arbejdet, og de var meget hjælpsomme,” siger Anette. Hun har følt sig udnyttet over, at hun ikke fra start fik løn, der svarede til hendes erfaring.

”Det var som om, at al min uddannelse og erfaring ikke blev regnet for noget. Jeg synes, at jeg lavede et godt arbejde, men jeg vil også have at det kan mærkes på min løn.”

Læs også: Løntjek gav Birgit 37.000 kroner og 4 løntrin

Som at vinde i Lotto

De nye dokumenter fra Anettes tidligere arbejdsgivere supplerede, hvad kommunens lønkontor allerede havde. Derfor gik der heller ikke lang tid, før 150.000 kroner gik ind på Anettes konto. 

”Først troede jeg ikke, at det var rigtigt. Dorte havde ringet til mig, og jeg troede ikke på det. Det føltes som at vinde i lotto,” siger hun.

”Jeg blev glad og lykkelig. Det fik mig til at føle, at jeg var mit arbejde værd,” siger Anette. ”Jeg følte, at jeg blev anerkendt for mit arbejde.”

Anette havde fødselsdag 1. september. Med pengene hun fik tilbage efter løntjek, har hun givet sig selv en elevatorseng i fødselsdagsgave. 

”Jeg købte den, fordi jeg synes, at jeg var det værd,” siger hun.

Kom til FOA, hvis du møder problemer

Ifølge Dorte Pedersen er der et stigende antal svenske ansatte i den bornholmske ældrepleje. Det kan give udfordringer for tilflytterne, da det danske og svenske system ser forskelligt ud. 

”Vi gør meget ud af, at man skal sende sin ansættelsesdokumentation ind til kommunen. Hvis man møder problemer, fordi dokumentationen ser anderledes ud, skal man komme til FOA,” siger hun. 

Stor forskel på svenske og danske arbejdsforhold

Anette Petersson har oplevet, at der er stor forskel på de danske og svenske fagforeninger. Hun er glad for hjælpen fra FOA.

”Det føles nogle gange, som om de svenske fagforeninger repræsenterer arbejdsgiveren mere end os ansatte. Her i Danmark ser det helt anderledes ud,” siger hun og fortsætter:

”Min erfaring er, at man ikke får nær den samme hjælp i Sverige, som man gør i Danmark. Jeg var ikke vant til at få hjælp på arbejdsmarkedet, for i Sverige har arbejdsgiveren flere rettigheder, end vi har,” siger Anette.

Løn og Personale i Bornholm Regionskommune har svaret, at det er medarbejderens ansvar at fremskaffe dokumentation for tidligere beskæftigelse. De påpeger, at svenske ansatte bliver lønindplaceret efter gældende overenskomst, ligesom alle andre.

Få et gratis løntjek

Mange af FOAs medlemmer oplever fejl på lønsedlen. Faktisk sker det for hver anden lønmodtager i Danmark. 
Du kan læse mere om FOAs løntjek, og er du i tvivl, om du får den rigtige løn, kan du altid få et løntjek hos din tillidsrepræsentant eller din lokale FOA-fagforening.
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev