Annonce

magnus h

Tema: Coronavirus

Heunicke: Alle vil få tilbud om et tredje vaccinestik 


Planen er, at alle skal have et tredje stik med coronavaccinen, lyder det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde mandag eftermiddag.

Annonce

Det er myndighedernes mål, at 90 procent af de inviterede skal være vaccinerede inden 1. oktober. Lige nu er tilslutningen på 85 procent. Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Vi kan alle forvente at få tilbudt et tredje stik med coronavaccinen, en såkaldt 'booster', lyder meldingen fra sundhedsminister, Magnus Heunicke (S) på mandagens pressemøde i Spejlsalen.

"Mange spørger, om vi skal have et tredje stik, og vi må sige, at den danske forventning er, at vi alle på et tidspunkt skal have et tredje stik. Spørgsmålet er selvfølgelig hvornår. Men vi planlægger efter, at det på et tidspunkt bliver relevant og nødvendigt at få et tredje stik, så vi undgår, at den her smitte pludselig i en ny, muteret variant skal tage kontrollen med vores samfund," sagde Magnus Heunicke.

"Vores myndigheder både i Danmark og i udlandet undersøger nøje og arbejder med at vurdere, hvornår og hvordan et tredje stik kan blive relevant," sagde han. 

På pressemødet var ministeren flankeret af statsminister Mette Frederikssen (S), direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, Henrik Ullum fra Statens Serum Institut og Torben M. Andersen, som er formand for regeringens ekspertgruppe.

Læs også: Kovending i ministeriet: Ny usikkerhed om tredje stik til krydsvaccinerede

Retningslinjer på vej 
I sidste uge meldte sundhedsmyndighederne ud, at særligt sårbare kan forvente at få tilbudt et stik nummer tre. Og ifølge Søren Brostrøm bliver retningslinjerne til revaccination af netop de patientgrupper udarbejdet i denne uge. Det sagde han på pressemødet.

"Vi skal planlægge for revaccination. Vi ved fra andre vacciner, at immuniteten aftager. Det, vi allerede gør fra vores side i den her uge, er, at vi laver en retningslinje for tredje stik til nogle helt særlige patientgrupper, som har meget, meget svækket immunrespons," sagde Søren Brostrøm og nævnte kræftpatienter i kemoterapi og organtransplanterede som eksempler. 

Læs også: Coronaregler i dagtilbud: Sådan giver du børnene tryghed

Derefter forventer Søren Brostrøm, at data fra Israel og USA – lande som er gået i gang med at vaccinere med stik nummer tre – vil være tilgængeligt om en måned eller to. 

"Så kan vi der tage bestik af, hvem der skal vaccineres hvornår, i hvilken rækkefølge og med hvilken vaccine. Det er vi på forkant med, og vi har også vaccinerne til det, når det bliver nødvendigt," sagde Søren Brostrøm. 

På pressemødet blev der ikke meldt noget ud om, hvornår og hvordan krydsvaccinerede skal vaccineres tredje gang, og ifølge Sundhedsstyrelsens pressetjeneste kommer der ikke yderligere informationer om krydsvaccinerede i det retningslinjer, der er på vej i denne uge. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev