Annonce

Demo med FOA-flag

Tema: OK21

OK21: Se, hvordan stemmerne fordelte sig ved urafstemningen


Opdateret 26. april 2021

Stod det til faggrupperne ’ambulance’ og ’brand og redning’, havde FOA stemt nej til de nye overenskomster. Alle andre faggrupper har stemt ja. Det viser opgørelse efter urafstemningen.  

Annonce

Samlet set har to faggrupper og én afdeling haft flere nej-stemmer end ja-stemmer. Det betyder dog ikke noget for det overordnede resultat for FOAs urafstemning, som blev et ja. Jørgen True

Af Ida Østerlund
Journalist

Af Anja Skov Granerud
Journalist

Annonce

Opdatering: Artiklen er 16.45 opdateret med en kommentar fra forbundsformand i FOA, Mona Striib.

Resultatet af FOAs urafstemning om de nye overenskomster blev som bekendt et ja. 76 procent af FOAs medlemmer stemte ja, mens 24 procent stemte nej. Men ser man på stemmefordelingen på faggruppeniveau er det ikke alle, der er lige begejstrede.

83 procent af FOAs medlemmer i faggruppen ’ambulance’ og 69 procent under ’brand og redning’ har stemt nej til de nye overenskomster.

Ifølge formand for FOA Mona Striib peger det på, at de to grupper er utilfredse med flere forskellige ting ved overenskomsterne.

”Det er et klart signal om, at der hos de her grupper ikke bare er almindelig utilfredshed med, at rammen blev for smal, men også en utilfredshed med, hvordan organisationsmidlerne er anvendt, og hvad der er forhandlet,” siger hun og tilføjer:

”Vi skal være i tættere dialog med de her grupper, for der gemmer sig flere forskellige elementer under det nej, som ikke kun hænger sammen med lønstigningerne. Det handler blandt andet om pensionskasse og pausebestemmelser.”

Alle andre faggrupper har stemt ja. De største ja-sigere er beskæftigelsesvejlederne med 94 procent ja-stemmer, og værkstedsassistenter og -ledere og medlemmerne under faggruppen ’rengøring’, hvor 92 procent har stemt ja. Det viser en opgørelse efter FOAs urafstemning.

Sektorformand for Teknik- og Service: Det ærgrer mig

Reiner Burgwald, sektorformand for Teknik- og Servicesektoren i FOA, ærgrer sig over, at de to faggrupper 'ambulance' samt 'brand og redning' har stemt nej i så høj grad. 
 
”Resten af sektorens medlemmer har stemt markant ja til resultatet, og det har noget med forventninger at gøre, at de to faggrupper overvejende har stemt nej. Der har helt klart været nogle forventninger blandt ambulancerederne og brandmændene, som overenskomstresultaterne ikke kan leve op til,” siger han.
 
- Hvad kunne det være for nogle forventninger?

”Nogle har haft en forventning om højere lønstigninger, og på ambulanceområdet har der været en forventning om, at de ville få en ekstra pause, så de ville få to gange en halv times pause på en vagt fremfor den halve time, de har krav på i dag. Der er mange årsager til, at folk stemmer, som de gør,” siger han og fortsætter: 
 
”Det ærgrer mig, at der ikke er større samklang mellem det, forhandlingsudvalget med tillidsrepræsentanter fra de fem regioner har givet udtryk for i forløbet og det, medlemmerne udtrykker i kraft af afstemningsresultatet,” siger Reiner Burgwald. 
 
Ser man på en samlet fordeling på sektorniveau, har alle FOAs fire sektorer, social- og sundhedssektoren, teknik- og servicesektoren, pædagogisk sektor og kost- og servicesektoren, stemt ja til de nye overenskomster.

Men teknik- og servicesektoren, som de to faggrupper, der har stemt nej - ambulance og brand og redning - er en del af, er da også den gruppe med det mindste ja. Her har 68 procent stemt ja.

Se, hvordan din FOA-afdeling har stemt

Ser man på stemmerne fordelt geografisk på FOAs afdelinger, er der kun én afdeling, der samlet set har stemt nej. Det er FOA Mariagerfjord.

Her har 70 procent af medlemmerne stemt nej til de nye overenskomster. 

Det samlede ja fra FOA, hvor 76 procent af medlemmerne har stemt ja og 24 procent har stemt nej, betyder, at de nye overenskomster er vedtaget og gælder med tilbagevirkende kraft fra 1. april 2021 og løber frem til 31. marts 2024. 

En del af de nye overenskomster betyder, at alle ansatte i regioner og kommuner stiger med 5,02 procent i løn over de kommende tre år. Du kan læse mere om de resultater, der er blevet forhandlet hjem, på FOAs hjemmeside og i artikler på Fagbladet FOA. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev