Annonce

mand kviktest plejehjem

Tema: Coronavirus

Professor: Giv ansatte 200 kroner efter hver kviktest


Plejepersonale bør kompenseres hver gang de ’stikker næsen frem’ for at passe på dem, der skal passes ekstra godt på. Sådan lyder forslag fra professor, der betegner personalet som hverdagens helte.

Annonce

Social- og sundhedshjælper Sören Mäder er efter smitteudbrud på plejehjemmet Demenscentrum Aarhus blevet kviktestet omkring 10 gange. Privatfoto

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Efter forskellige meldinger fra både statsministeren og sundhedsministeren, ser det endeligt ud til, at personale på plejehjem i langt højere grad skal kviktestes, inden de møder på arbejde.

Læs også: Kviktest på vej til flere områder i alle kommuner

Og det er det eneste rigtige at gøre for at mindske smitterisikoen, mener Christine Stabell Benn, der er professor i global sundhed ved Syddansk Universitet. Til gengæld bør medarbejderne kompenseres, hver gang de stikker ’næsen frem’, foreslår hun:

”Personalet på plejehjem og i hjemmeplejen er hverdagens helte. Nu skal de så testes langt mere i næsen, og så mener jeg, at man – hvis det overhovedet er muligt – bør lave et system, så de får en lille belønning på for eksempel 200 kroner, hver gang de er blevet testet for svie og smerte og som en ekstra anerkendelse af deres uundværlige indsats.”

Pind i næsen ti gange

På flere plejehjem med smitteudbrud har kviktest allerede været indført – blandt andet på Demenscentrum Aarhus, hvor social- og sundhedshjælper Sören Mäder arbejder. På to uger i januar er han blevet testet hver dag, han mødte på arbejde – i alt har han fået en pind op i næsen omkring ti gange.

”Første gang gik det fint, men efter anden, tredje og fjerde gang var næsen så irriteret, at det var ubehageligt,” fortæller han om oplevelsen med kviktest.

Han ville dog ikke have været testene foruden, for de var med til at skabe tryghed i personalegruppen og hjælpe til at bekæmpe smitteudbruddet, pointerer han. I alt blev op mod 100 beboere og personale ramt af coronavirus på plejehjemmet.

”Kviktesten gav sikkerhed for os alle sammen i en forfærdelig tid, hvor vi var meget få på arbejde, fordi afløsere sagde nej til at komme på afdelinger med smitte,” siger Sören Mäder, der også er tillidsrepræsentant.

Læs også: Coronaramt plejecenter kviktester nu alle ansatte: Det giver ro i maven

Testene foregik i arbejdstiden, og den ekstra tid bliver udbetalt som overarbejde, fortæller han. Om en ekstra belønning, som professoren foreslår, er en god idé, ved Sören Mäder ikke.

”Det lyder rigtig fint med lidt ekstra for svie og smerte, men jeg er først og fremmest glad for, at vi får den ekstra arbejdstid udbetalt som overarbejde,” siger han.

Handler om anerkendelse

For professor Christine Stabell Benn handler forslaget først og fremmest om at anerkende dem, der hver dag gør en ekstra indsats for at passe på dem, der skal passes ekstra meget på.

”Det er jo et område, hvor der er meget lidelse i denne tid. Ikke kun for de ældre, der skal passe ekstra på, men også for plejepersonalet, som har skullet frygte, om de selv var smittede, hver gang de gik på arbejde. Så jeg synes virkelig, at de skal belønnes,” siger hun og tilføjer, at kviktest er væsentligt billigere end PCR-test.

Hvis man erstatter PCR-test med kviktest, og ovenikøbet lader personalet stå for selve at teste hinanden i stedet for at bruge private udbydere, kan der spares mange penge, selv hvis frekvensen af test bliver højere. De penge kunne kommet personalet til gode, mener professoren.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev