Annonce

Portør i Aalborg Foto: Niels Aage Skovbo

Portør efter krænkelsesdebat: 'Næste gang tier jeg ikke stille'

Lars Ræbild Lassen, der er portør og tillidsrepræsentant for 150 kolleger på sygehuset i Aalborg, er blevet mere opmærksom på grænseoverskridende adfærd på arbejdspladsen.

Annonce

For Lars Ræbild Lassen har mediernes øgede fokus på sexisme betydet, at han er blevet mere opmærksom på den jargon, der kan herske på arbejdspladsen.  Niels Aage Skovbo

Af Anja Skov Marcussen
Journalist

Annonce

Hvis du spørger Lars Ræbild Lassen, portør og tillidsrepræsentant for 150 kolleger på sygehuset i Aalborg, om sexisme og krænkelser er noget, der fylder i hans hverdag, ville han i første omgang sige nej. 

Alligevel har den seneste tids debat om grænseoverskridende adfærd på arbejdspladsen, ændret noget i ham. 

”Hidtil har jeg holdt min mund, når jeg har hørt noget, som strengt taget har været upassende. Jeg har bare tænkt mit. Det har været forkert. I fremtiden vil jeg åbne munden, når jeg føler, at kolleger går over grænsen,” siger han og fortsætter:

”Der har været tilfælde, hvor jeg burde have sagt fra. Det kan jeg se nu. Så det er godt, vi har fået den debat,” siger Lars Ræbild Lassen. 

Læs også: Kend din ret: 10 råd om mobning og sexchikane

”Ryk bare tættere på”

En af de konkrete episoder, han tænker på, fandt sted for blot et par måneder siden. Sammen med en mandlig kollega havde Lars Ræbild Lassen taget plads i en elevator, fordi de skulle flytte en tom hospitalsseng nogle etager op. Undervejs stoppede elevatoren, og en yngre, relativt nyansat kvindelig portør trådte ind.

”Min mandlige kollega sagde noget i retning af, at hun da bare kunne rykke tættere på, hvis hun turde. Sådan byder man jo ikke en ny kollega velkommen. Hvis jeg oplever den slags igen, tier jeg ikke stille,” siger Lars Ræbild Lassen. 

Han lægger ikke skjul på, at der er tradition for en særlig jargon blandt portører. 

”Der kan godt gå lidt ’pik og patter’ i det. Men det er blevet bedre. Da jeg begyndte, var der en eller to kvindelige portører i flokken. I dag er der 30, og det gør en forskel. Vi taler om andre ting nu. For eksempel blev min datter alvorligt syg, da hun var et år, og det er nemmere at tale om hende med kvinderne end med mændene.”

Læs også: Så mange sosu'er bliver udsat for sexchikane

Hvor går grænsen

En medlemsundersøgelse fra oktober 2019 viser, at 15 procent af FOAs medlemmer på daværende tidspunkt havde været udsat for seksuel chikane. Af dem svarede ni procent, at chikanen kom fra en kollega. 

Arbejdsmarkedets parter og Arbejdstilsynet står bag kampagnen ’Hvor går grænsen?’, der skal sætte fokus på sexchikane på arbejdspladsen. 

Kampagnen skal forebygge grænseoverskridende og krænkende adfærd ved at lægge op til dialog. Den enkelte arbejdsplads får hjælp til at finde grænserne ved hjælp af dialogkort, videoer, plakater og en pjece. 

Læs også: Sådan undgår I mobning på jobbet

Kan have store konsekvenser

Charlotte Bredal, der er arbejdsmiljøkonsulent hos FOA og har været med til at udvikle materialet, siger, at selvom ni procent måske ikke umiddelbart lyder af mange, kan det være et stort problem.

”Det kan have meget store konsekvenser for den enkelte, der oplever seksuel chikane på arbejdspladsen. Derfor håber vi, at materialet kan hjælpe arbejdspladserne til at starte en samtale om et svært emne,” siger hun.

Hun håber, at det øgede fokus kan hjælpe medarbejdere til at sige fra over for chikane.

”Der er ikke mange mennesker, der har lyst til at se sig selv som offer. Man kan måske være bange for at blive stemplet som snerpet. Men det er vigtigt at sige fra,” siger hun. 

Du kan finde materialet om krænkende og grænseoverskridende adfærd her.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev