Annonce

Kvinde med briller  Tobias Stidsen

‘Jeg håber, jeg kan gå på pension, mens jeg stadig har et liv tilbage at nyde’


I en alder af 44 år har Helle Høier Hjelmgaard allerede arbejdet 28 år blandt andet som rengøringsassistent. Umiddelbart betragter hun udspillet om tidlig pension som et lille lys i mørket.

Annonce

44-årig Helle Høier Hjelmgaards arbejdsdag begynder klokken 04.30 med rengøring i en børnehave. Hun tvivler på, at hun kan holde til folkepensionsalderen og har derfor set frem til regeringens udspil om tidlig pension. Tobias Stidsen

Af Anja Skov Granerud
Journalist

Annonce

Klokken er halv fem tirsdag morgen, da rengøringsassistent Helle Høier Hjelmgaard åbner døren til Børnehuset Tornholms Ager i Tårnby. Børnene ligger formentligt stadig og sover derhjemme, og de omkringliggende huse viser endnu ikke tegn på liv. 

Senere samme dag præsenterer statsminister Mette Frederiksen (S) regeringens længe ventede udspil om tidlig pension til dem, der efter et langt arbejdsliv har brug for at trække sig fra arbejdsmarkedet. 44-årige Helle Høier Hjelmgaard har ventet på udspillet, der kan få stor betydning for, hvordan resten af hendes arbejdsliv kommer til at se ud.

”Jeg håber, jeg kan gå på pension, mens jeg stadig har et liv tilbage at nyde. At jeg ikke skal fylde mig med smertestillende for at få hverdagen til at hænge sammen, når min tur kommer,” siger Helle Høier Hjelmgaard, mens hun tørrer de små borde og stole af. 

Læs også: Laila har arbejdet i 44 år: Nok til tidlig pension?

Opråb til statsministeren

Netop derfor kom hun tilbage i oktober 2019 med et opråb til statsministeren, som dengang talte på FOAs kongres. Bønnen var tydelig dengang, og det er den stadig: Helle Høier Hjelmgaard vil gerne på pension, før hun er så nedslidt, at hun ingenting kan.

Udspillet lyder på, at man som 61-årig skal vurderes ud fra antal år på arbejdsmarkedet, hvor man har indbetalt til ATP. Har man for eksempel arbejdet i 44 år, har man ret til at trække sig tre år før folkepensionsalderen. 

Og med et arbejdsliv, der officielt startede, da hun var 16 år gammel i bagerafdelingen i Kvickly, er Helle Høier en af dem, der kan få glæde af det nye udspil. Hvis det bliver vedtaget vel at mærke.

”Det giver et lille lys i mørket, et håb om, at jeg måske kan stoppe, før jeg er helt nedslidt. Men det er også svært at tro på, at det ikke når at ændre sig igen, inden jeg er gammel nok til at få glæde af det,” siger Helle Høier Hjelmgaard. 

Læs også: Nu skal slaget for den tidlige pension slås

Fraråder sine børn at starte tidligt

Hun startede i den lokale slikbutik tre dage om ugen efter skole som 12-årig, og i dag fraråder hun sin 15-årige datter at få et fritidsjob.

”Jeg siger til mine børn, at de nok skal nå at arbejde, så det er med at nyde nu, at de er unge og friske,” siger Helle. 

Kludene vrides, gulvene fejes og vaskes efterfølgende på turen rundt i børnehaven i Tårnby, der er Helles første stop på dagens rengøringsrute. Bagefter går turen til en SFO i området. 

Jobbet har sat sig i kroppen

Helle er ikke typen, der ømmer sig, men hun indrømmer alligevel, at jobbet sætter sig i kroppen. Med slidgigt i hoften, smerter i skuldre, albuer og knæ er der dage, hvor hun må ty til smertestillende medicin for at komme igennem dagen. 

Særligt under corona-epidemien har hverdagen været presset for den 44-årige rengøringsassistent.

”Det kan godt mærkes i kroppen, at jeg har arbejdet dobbelt for at nå den fornødne rengøring i forbindelse med corona, og at vi stadig har ekstra arbejde, fordi alt skal sprittes ekstra godt af,” fortæller Helle Høier Hjelmgaard, der i april arbejdede fra halv fem om morgenen til klokken 15, fordi både børnehaven og SFO’en skulle have gjort rent to gange dagligt. 

Læs også: Nedslidning truer din pension

Svært at se sin mors skæbne

Da klokken bliver seks, er det tid til en morgenmadspause. Helle Høier Hjelmgaard og hendes kollega taler ofte om udsigten til pension, når de holder pause sammen. Og det bekymrer Helle Høier Hjelmgaard meget at skulle arbejde, til hun er omkring 70 år. Særligt fordi hendes 63-årige mor, der er rengøringsassistent i samme kommune, er sygemeldt, fordi hendes krop ikke længere kan holde til arbejdet.

”Det er hjerteskærende at se, hvad min mor har skullet gå igennem. At hun har så mange smerter, har været igennem flere forskellige operationer og skal igennem endnu flere,” siger Helle med tårer i øjnene. 

Læs også: 27-årige Casper stiller op til valg i PenSam: Derfor er pension vigtig

24 år tilbage på arbejdsmarkedet

Hun tilføjer, at hun ikke havde debuteret så tidligt på arbejdsmarkedet, hvis hun havde vidst, at hun skulle holde så længe. Helle Høier Hjelmgaard står til at få folkepension, når hun er 71 år, som tallene ser ud nu, hvilket vil betyde, at hun med det nye udspil kan stoppe som 68-årig. Altså om 24 år. 

”Tre år tidligere er bedre end ingenting, men stadigvæk lyder 68 år som en høj alder for mig, når man tænker på, hvordan jeg har det i dag,” siger hun. 

Hun opfordrer andre til at bakke op om kampen for en lavere pensionsalder, og vil også være at finde på Christiansborg Slotsplads til demonstrationen mod den stigende pensionsalder den 11. september 2020, som FOA er med til at arrangere. 

Da klokken slår 13, og det nye udspil om tidlig pension lanceres, har hun gjort rent i børnehaven og SFO’en, og turen går hjemad, indtil en ny dag starter klokken halv fem i morgen igen.

En person gør rent i et oplyst hus. Det er mørkt udenfor.
Det er stadig nat, når Helle møder på arbejde i institutionen. Klokken 03.15 ringer vækkeuret, og klokken 04.30 begynder arbejdsdagen. Tobias Stidsen

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev