Annonce

dame i sol tørrer sved af

Sosu'er bliver dårlige i varmen: Shorts er for dyre

Syntetiske uniformer gør arbejdsdagen ulidelig, når solen bager. Det er meldingen fra flere ansatte på plejehjem og i hjemmeplejen. Det er for dyrt at have shorts, lyder det fra kommune.

Annonce

Varme uniformer gør arbejdsdagene hårde i ældreplejen. "Det største problem er, at vi ikke kan trække i kortere bukser, og i disse coronatider er det vigtigt, at vi ikke går i vores eget tøj," lyder det fra sosu-assistent på plejehjem. Colourbox

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

“Uniformerne er så varme, at de er ulidelige at arbejde i.”

Sådan lyder meldingen fra en række ansatte i hjemmeplejen og på plejehjem, som Fagbladet FOA har været i kontakt med. En af dem er social- og sundhedsassistent Polina Lund.

”Vi er flere på arbejde, der simpelthen bliver halvdårlige, når det er varmt. Man kan ikke ånde i de blå bukser, vi har, og de kan maksimalt smøges 20 cm op. For omkring 6-7 år siden kunne vi få nederdele, men det kan vi ikke længere. Dengang var det lettere at klare varmen,” siger Polina Lund, der arbejder på Mariebo Plejecenter i Hjørring Kommune.

Sydvest for Hjørring i Holstebro Kommune er den også gal med uniformerne. Det mener Louise Fenger, der arbejder som social- og sundhedsassistent på plejehjemmet Plejeboligerne Parkvænget.

”Vi fik nye uniformer i 2019, men jeg ville ønske, at der var et større udvalg. Det største problem er, at vi ikke kan trække i kortere bukser, og i disse coronatider er det vigtigt, at vi ikke går i vores eget tøj. Tidligere var der mulighed for at vælge nederdel. Det er der ikke længere, og der har aldrig været mulighed for shorts,” siger sosu-assistenten.

Læs også: Kend din ret: På job i varmen

Undrer sig over dårlige arbejdsvilkår

De to social- og sundhedsassistenter undrer sig over, hvorfor arbejdsgiverne ikke gør mere for at sørge for ordentlige arbejdsvilkår.

”Jeg ville ønske, at vores uniformer var lavet af bomuldsstof i stedet for det her blandingsstof, der ikke er åndbart. Og så ville jeg også ønske, at der igen blev mulighed for at vælge nederdel. Men det er jo formentlig prisen, der har været afgørende. Det er i hvert fald ikke særlig god personalepleje at give os dårlige uniformer,” siger Polina Lund.

Vi har besluttet, at shorts ikke er en del af sortimentet, fordi det kun vil være nødvendigt i få dage i løbet af et år. Det bliver for ressourcetungt og dyrt, når behovet ikke er større.

Jette Pedersen, områdeleder i Hjørring Kommune

Social- og sundhedsassistent Louise Fenger kommer også med konkrete ønsker:

”De nye veste er af tyndt stof, det skal de have, men stoffet er syntetisk og ikke åndbart. Tidligere havde vi cowboyveste, der var tunge, men dog åndbare. Den syntetiske vest er frygtelig varm at have på, når sommeren er over os. Hvorfor har vi ikke mulighed for både at få en sommer- og vinteruniform? Der er kun et meget lille udvalg, og det har jeg svært ved at forstå.”

For dyrt med shorts

I Hjørring Kommune fortæller områdeleder Jette Pedersen, at kommunen var igennem ‘en meget demokratisk proces med stor involvering af medarbejderne’, da kommunen valgte nye uniformer.

”Det var kun enkelte, der ønskede nederdele, mens flere fortalte, at nederdele ikke var hensigtsmæssige at arbejde i. Derfor stiller vi ikke længere nederdele til rådighed. I forhold til shorts har vi besluttet, at medarbejderne, hvis det bliver meget varmt, kan gå til deres leder, der så kan give tilladelse til brug af egne shorts,” siger områdelederen.

Men hvorfor ikke sørge for, at shorts er en del af sortimentet, så medarbejdere ikke skal bruge deres egne?

”Vi har besluttet, at shorts ikke er en del af sortimentet, fordi det kun vil være nødvendigt i få dage i løbet af et år. Det bliver for ressourcetungt og dyrt, når behovet ikke er større. Jeg har hverken i år eller sidste år hørt nogle medarbejdere beklage sig over uniformen," siger Jette Pedersen og tilføjer, at medarbejderne kan vælge mellem en tynd og en tykkere buks.

Inviterer ansatte til at henvende sig

I Holstebro Kommune vil ældrechef Jens Damgaard ikke afvise, at der er nogen af medarbejderne i ældreplejen, der ‘enten synes, det er for varmt eller for koldt’.

”Det er svært at imødekomme alles behov og ønsker. Men vi var igennem en lang proces for at købe nye uniformer, hvor flere firmaer bød på opgaven. Vi nedsatte grupper af medarbejdere, der prøvede forskellige modeller. Prisen var ikke afgørende for valget, de vigtigste parametre var funktionalitet og hygiejne,” siger ældrechefen.

Der er hverken mulighed for at iføre sig shorts eller nederdel. Er det rimeligt, når det er varmt?

”Det ved jeg ikke. Du er den første, der fortæller mig, at der skulle være utilfredshed. Medarbejderne må meget gerne henvende sig, og så kan det blive taget op i MED-systemet.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev