Annonce

Kvinde drikker vand

Kend din ret: På job i varmen

Opdateret 30. juni 2021

Mange FOA-medlemmer oplever gener, når de arbejder i bagende sol. Find ud af, hvad arbejdsmiljøreglerne siger om arbejde under stærk varme, og hvordan du bedst klarer dig i heden.

Annonce

Arbejdstilsynet oplyser, at medarbejdere skal have flere pauser og rigeligt væske, når temperaturerne stiger. Colourbox

Af Cathrine Saltbæk Tverskov
Journalist

Annonce

Arbejder du i disse dage og trækker i en varm arbejdsuniform, oplever du måske store gener på grund af heden ligesom flertallet af FOA-medlemmerne.

Men hvad siger loven om temperaturerne på en arbejdsplads? Arbejdstilsynet har lavet en vejledning om arbejde i stærk varme og kulde, som de laver arbejdspladsvurderingerne på baggrund af. Læs hvad dine rettigheder er i stærk varme:

Læs også: Sosu'er bliver dårlige i varmen: Shorts er for dyre


Må jeg få varmefri?

Du kan ikke få varmefri, men arbejdsgiver har et ansvar for at arbejdet i alle led planlægges og tilrettelægges således, at det kan udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt.

Passende temperaturer i arbejdet

Det fremgår af arbejdsmiljøloven, at temperaturen ved stillesiddende arbejde og normale klima- og arbejdsforhold ikke må overstige 25 grader. 

Arbejdstilsynet skriver, at en passende temperatur på arbejdspladsen afhænger af, hvor fysisk anstrengende arbejdet er, og hvilke arbejdsmetoder der bliver brugt.

Flere pauser og drikkepauser i varmen

Ansatte skal have mulighed for at holde passende pauser, hvis lufttemperaturen er over 32 grader for fysisk arbejde og 35 grader for stillesiddende arbejde.
 
Men overstiger den relative luftfugtighed de normale 40 til 60 procent, så skal der gives pauser ved lavere temperaturer. Pauser bør holdes i lokaler eller udendørs, hvor temperaturen er lavere end i det lokale, man arbejder.

Hvor meget væske skal jeg drikke?

Dehydrering er en væsentlig risikofaktor ved arbejde i stærk varme. Under normale vejrforhold anbefales det at drikke cirka 1½-2 liter væske dagligt. Ved hårdt fysisk arbejde i varme omgivelser, bør man drikke mindst ½-1 liter i timen for at undgå dehydrering.

Du bør drikke andet end postevand. Sørg for også at få eksempelvis juice, danskvand, sodavand eller saftevand i varmen.

Uniform og påklædning

Personlige værnemidler eller særligt arbejdstøj, for eksempel åndedrætsværn, hjelm, handsker og overtræksdragt, kan isolere og gøre det vanskeligt at afgive varme.

Reglerne siger, at påklædningen på arbejdet bør være let, og hvis den ansatte skal bære uniform eller på anden måde have varmt tøj på, bør pauserne være længere.

Arbejde med maskiner

Ubehagelig varme og fugt kan komme fra forskellige maskiner og installationer, for eksempel opvaskemaskiner, ovne, vaskerier, kogeøer, varmeplader og varmeafgivende dele af køle- og fryseanlæg.

Særlige produktionsforhold kan medføre en stigning i temperaturen på grund af kraftig varmestråling. Her skal arbejdsgiver sørge for, at de ansatte skal beskyttes mod strålevarme med egnede foranstaltninger.

Hvad hvis jeg er ældre eller gravid?

Hvis du er gravid, ældre eller har hjerte- eller lungesygdomme, er du i risikogruppen, når temperaturerne er høje. Arbejdstilsynet skriver, at disse grupper eventuelt skal have længere pauser, eller helt undgå at blive udsat for de høje temperaturer.

Er du ikke i stand til at arbejde i varmen, skal du søge læge og få en lægeerklæring til din leder.

Hvem skal jeg kontakte?

Er dit arbejdsmiljø for varmt, så sørg for at tale med din arbejdsmiljørepræsentant, så problemerne bliver taget op med lederen på arbejdspladsen. Sådan lyder opfordringen fra forbundssekretær Jens Nielsen, som har ansvaret for arbejdsmiljøpolitik.
 
"Er din leder ikke lydhør, bør du kontakte din FOA-afdeling straks," siger han.
 
Du har også altid mulighed for at klage helt anonymt til Arbejdstilsynet, som vil vurdere, om de skal lave et tilsyn på arbejdspladsen. Alle kan klage til Arbejdstilsynet, hvis der er mistanke om, at en virksomhed overtræder arbejdsmiljøreglerne.
 

Opdatering 30. juni 2022: Ovenstående indhold er fortsat gældende. Jens Nielsen er dog ikke længere forbundssekretær hos FOA.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev