Annonce

Rådhuset i Odense Kommune

Fyringer af tekniske serviceledere trækkes tilbage


De påtænkte fyringer og genansættelser på markant ringere vilkår af 14 tekniske serviceledere er nu sat på pause. Odense Kommune har indvilliget i FOAs krav om at starte MED-processen forfra, efter MED-aftalen i første omgang var blevet brudt.

Annonce

Odense Kommune brød MED-aftalen, da medarbejderne ikke blev hørt i forbindelse med, at der skulle findes besparelser for tre mio. kroner. Derfor går processen nu om. Colourbox

Af Joachim Ploug Hansen
Journalist

Annonce

By- og Kulturforvaltningen i Odense Kommune opstillede et ultimatum til 14 tekniske serviceledere og én teknisk servicemedarbejder om enten en markant lønnedgang eller fyring. Det fik FOA til at kræve, at processen skulle sættes i bero, fordi medarbejderne aldrig var blevet hørt. Det krav har Odense Kommune nu indvilliget i.

Derfor bliver medarbejderne nu involveret i at finde muligheder for de tre millioners besparelser, der er besluttet i Odense Kommunes budget. Det er stadig uklart, hvor længe MED-processen skal forløbe.

Afdelingsformand i FOA Odense, Nina Skov-Lauridsen, er glad for, at forløbet nu skal foregå ”på den rigtige måde,” men hun forstår samtidig godt, at det kan være hårdt for medarbejderne at blive sat på standby igen.

”Odense Kommune har brudt MED-aftalen, som de har skrevet under på igennem Kommunernes Landsforening. Derfor er vi jo nødt til at gå ind og sige, at det her er simpelthen en ’ommer.’ Men jeg kan også sagtens forstå, at det kan være psykisk hårdt ikke at vide, om man er købt eller solgt,” siger hun.

Læs også: 35 tekniske serviceansatte tvinges ned i løn: Vi er gale

Vil kæmpe for kvalifikationstillæggene

Den gennemsnitlige lønnedskæring for de tekniske serviceledere lød på 90.000 kroner årligt, fordi de blandt andet mister en række funktionstillæg – heriblandt ledelsestillægget. Der kan ikke ændres ved, at de ansatte mister funktionstillæg, hvis de ansatte ikke længere besidder den pågældende funktion. Det står i forhåndsaftalen.

 FOA Odense vil dog begære forhandling i de tilfælde, hvor der er uenighed om tabet af funktioner. Og samtidig vil man kæmpe for, at de tekniske serviceledere beholder deres kvalifikationstillæg.

”Det er svært at argumentere for at fjerne deres kvalifikationstillæg. De har jo stadig de kvalifikationer. Det kan for eksempel være fleksibilitet eller specialviden. Odense Kommune vil vel ikke have ansatte, der er ufleksible, og det er jo ikke fordi, de glemmer den viden, som de har tilegnet sig,” siger Nina Skov-Lauridsen.

Nina Skov-Lauridsen understreger dog samtidig, at det er ledelsen, der i sidste ende beslutter, hvor besparelserne skal findes.

”Jeg kan godt være bekymret for, at ledelsen er for låst,” siger hun.

Omstruktureringer skal ske med omtanke

Baggrunden for besparelserne kom sig af, at Odense Kommune ville ”effektivisere” på teknik- og serviceområdet.
Derfor flyttede man fra 1. januar medarbejderne fra Børne- og Ungeforvaltningen over til By- og Kulturforvaltningens ’facility management.’

Reigner Burgwald, der er formand for Teknik- og Servicesektoren i FOA, kalder det en ”ærgerlig tendens, at kommuner rundt omkring i landet reducerer kraftigt på antallet af tekniske serviceledere. Faktisk er antallet halveret inden for de seneste 10 år.

”Når man fjerner de hænder fra institutionerne, som kender skolerne og bygningerne og ved, hvad der er op og ned, så bliver kvaliteten af arbejdet forringet. Og det kommer til at koste kommunen dyrere på den lange bane. Det er simpelthen kortsigtede besparelser,” siger han og fortsætter:

”Og så er det vigtigt at understrege, at tekniske serviceledere og -medarbejdere ofte er meget engagerede mennesker, og de er dedikerede til den institution, de arbejder på. Og så er det jo klart, at hvis man vil bibeholde dedikerede medarbejdere, skal man ikke sætte dem ned i løn og fjerne deres kompetencer.”

Respekt for dialog

Fagbladet FOA har forsøgt at få et interview med Jane Jegind, der er rådmand for By- og Kulturforvaltningen i Odense Kommune. Fagbladet FOA ville gerne have svar på, hvordan Odense Kommune vil undgå en forringet service af dens institutioner, hvis besparelserne gennemføres på denne måde. Hun har afvist at deltage i et interview, men skriver i en mail:

”Jeg er blevet gjort opmærksom på, at der er trykket på pause-knappen, og at der finder en god dialog sted mellem parterne. Det vil jeg gerne respektere, for det er det rigtige forum til at finde en afklaring. Derfor ønsker jeg ikke at kommentere sagen yderligere på nuværende tidspunkt.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev