Annonce

To mænd i sorte t-shirts står med en grå bygning i baggrunden.

35 tekniske serviceansatte tvinges ned i løn: Vi er gale


I Odense Kommune koster en omorganisering markante lønnedskæringer for 35 tekniske serviceledere og 
-medarbejdere. Rådmand kalder kommunens egen handling ’uhørt’, og FOA mener, at der blandt andet er tale om brud på overenskomsten.

Annonce

Teknisk serviceassistent Joakim Mørck (tv.) og serviceleder Jan Christensen (th.) har arbejdet henholdsvis 8 og 33 år i Odense Kommune. Og de er absolut ikke glade for den behandling, som de og deres kolleger nu får fra kommunen. ”Det giver ingen mening at behandle ansatte på den måde,” siger de. Jørgen True

Af Joachim Ploug Hansen
Journalist

Annonce

14 tekniske serviceledere har i denne uge fået et ultimatum fra Odense Kommune. Enten skal de gå ned i løn, eller også bliver de fyret. Derudover har 21 tekniske servicemedarbejdere fået at vide, at der bliver skåret i deres tillæg. Og det er ikke småpenge, der er tale om. I gennemsnit drejer det sig årligt om 25.000 kroner for medarbejderne og 90.000 kroner for lederne. I et enkelt tilfælde helt op til 125.000 kroner.

Baggrunden er, at Odense Kommune sidste år varslede såkaldte ’effektiviseringer’ for at spare 3,6 millioner kroner. Derfor valgte kommunen at flytte de tekniske servicemedarbejdere i Børn- og Ungeforvaltningen over til By- og Kulturforvaltningen. De skulle dog stadig bibeholde deres arbejdsplads på skolerne og institutionerne.

28. maj i år tog sagen en drejning. På et lokalt MED-møde blev det fremlagt, at By- og Kulturforvaltningen ville opsige de 14 ledere og tilbyde dem en stilling som servicemedarbejdere. Og samtidig ville man sløjfe en række funktionstillæg, som de tekniske servicemedarbejdere hidtil har optjent.
 
Denne model er dog aldrig blevet drøftet med de ansatte, hvilket er et brud på MED-aftalen, der netop sikrer medarbejderes ret til at blive hørt.

Gal, frustreret, skuffet

For Jan Christensen, der er teknisk serviceleder på Korup Skole og har arbejdet 33 år i Odense Kommune, kom den nyhed ’som en tyv om natten’.

”Jeg er gal, frustreret, skuffet. Hele følelsesspekteret. Og mest af alt føler jeg mig uretfærdigt behandlet. Jeg bliver 62 år næste gang, og jeg havde ikke i min vildeste fantasi troet, at vi skulle nå hertil,” siger Jan Christensen.

Det er ondskabsfuldt

Den 37-årige tekniske servicemedarbejder Joakim Mørck, der er tilknyttet en række specialskoler og har arbejdet i Odense Kommune i otte år, har udsigt til at miste godt 25.000 kroner årligt. Han nikker genkendende til de samme følelser. Han beskriver de seneste måneder som en stressende tid, hvor man hverken har vidst, om man var købt eller solgt.

”Det er en uværdig måde at behandle sine medarbejdere på. Det er en beslutning, der er blevet trukket ned over hovedet på os, uden at vi er blevet hørt. Man føler sig lidt mindre værd,” siger Joakim Mørck.

Han reagerer også på, at han undervejs fik at vide, at aftalen var godkendt af FOA.

”Men det passede jo ikke. Det er som om, at de tror, vi ikke snakker med vores fagforening. Det er decideret ondskabsfuldt,” siger Joakim Mørck, der ligesom Jan Christensen endnu ikke har besluttet sig for, om han vil acceptere vilkårene eller lade sig afskedige.

En proces fyldt med fejl

Udover et brud på MED-aftalen, mener FOA også, at der er et reelt brud på overenskomsten. For når en stilling nedlægges, og man som de tekniske serviceledere skal starte i en anden stilling, skal en ny løn forhandles mellem arbejdsgiveren og fagforeningen. Det har Odense Kommune ikke gjort.

”Det er et forløb, der efterlader meget at ønske. Medarbejderne er ikke blevet hørt, og det er simpelthen ikke i orden. Hvorfor skal de lave nøjagtig det samme til lavere løn? Der er en mangel på respekt for folks kompetencer og arbejdsindsats,” siger Nina Skov-Lauridsen, der er afdelingsformand i FOA Odense.

FOAs første skridt har været et forsøg på at sætte processen i bero. Fagforeningen har henvendt sig flere gange til Odense Kommune for at få afklaret procesforløbet. Trods dette har kommunen valgt at fortsætte og svarede først på FOAs henvendelse om forhandlinger torsdag – fire dage efter, at de tekniske serviceledere blev præsenteret for deres opsigelsesvarsler. 

”Derfor har vi nu begæret et mæglingsmøde med Kommunernes Landsforening. Målet er at afbøde det her,” siger Nina Skov-Lauridsen.

Rådmand: Det er uhørt

Fagbladet FOA har også henvendt sig til By- og Kulturforvaltningen i Odense Kommune. Forvaltningen oplyser, at den ikke ønsker at udtale sig om en verserende sag, hvor kommunen blandt andet står over for en drøftelse med FOA Odense.

Susanne Crawley Larsen (RV), der er rådmand i Børn- og Ungeforvaltningen, som de 35 tekniske medarbejdere arbejdede under indtil årsskiftet, vil dog gerne udtale sig. Hun er både fortørnet og utilfreds med sagen.

”De her lønnedskæringer kommer helt bag på mig. Vi blev præsenteret for at besparelseskravet skulle findes via stordriftsfordele og bedre planlægning af opgaver. Ikke at det skulle foregå på den her måde. Det er en uhørt behandling af mennesker, der har været ansat i Odense Kommune i måske 20-30 år og loyalt har arbejdet for kommunen og skolerne,” lød det torsdag eftermiddag fra Susanne Crawley Larsen.

Den reaktion er både Jan Christensen og Joakim Mørck glade for:

”Vi tror ikke heller ikke, at politikerne har vidst det her, inden det blev en realitet. Det giver jo ikke nogen mening at behandle sine ansatte på denne her måde,” siger de og suppleres af formanden for FOA Odense.

”Susanne Crawley Larsen har ret. Politikerne har taget deres beslutning på falske forudsætninger. Det må være svært at være politiker og stemme for noget, men tror er rigtigt – og så bagefter opdage, at det alligevel ikke var rigtigt,” siger Nina Skov-Lauridsen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev