Annonce

Tema: Coronavirus

Søren Brostrøm: Medarbejderne skal ikke gå med stopur eller målebånd


Fredag skærpede Sundhedsstyrelsen igen retningslinjen for brug af værnemidler. Men der er stadig plads til fortolkning. ”Hvis der er uenighed på arbejdspladsen, er det en god ide at kontakte sin tillidsrepræsentant eller FOA,” lyder rådet fra Sundhedsstyrelsens direktør.

Annonce

"Hvis det er et større principielt spørgsmål, så vil jeg råde jeres medlemmer til at rette henvendelse til FOA, som den vej igennem kan bringe  det videre til os i Sundhedsstyrelsen,” siger direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm om de nye retningslinjer for brug af værnemidler.  Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Af Andreas Hemme
Journalist

Annonce

Fredag er 403 coronasmittede i alt afgået ved døden i herhjemme, siden den globale virus ramte Danmark. Blandt dem er der konstateret 133 dødsfald blandt plejehjemsbeboere, viser en ny rapport fra Statens Serum Institut.
 
Med genåbningen af Danmark forventer Sundhedsstyrelsen også et øget smittetryk i landet og derfor er de skærpede retningslinjer om brug af værnemidler i sundheds- og ældresektoren lavet ud fra et forsigtighedsprincip for at beskytte både medarbejdere og borgere, fortæller Søren Brostrøm, der er direktør i Sundhedsstyrelsen. 
 
I de nye retningslinjer, der blev offentliggjort fredag, fremgår det, at man skal bruge ansigtsvisir eller maske, hvis opgaven opgaven indebærer langvarige eller hyppige tætte og uundgåelige ansigt-til-ansigt kontakter mellem medarbejderne og borgerne. 
 
Søren Brostrøm forklarer de nye præciseringer og forsigtighedsprincippet således overfor Fagbladet FOA:
 
”Når der er tæt kontakt mellem personer, som ikke har symptomer på corona, så er der ikke voldsomt stærk dokumentation for smitterisikoen. Men fordi vi åbner op for samfundet og ældreområdet igen, så forventer vi en øget smittestigning. Så det er for at undgå usikkerhed, at man skal bruge visirer, når man er i tæt kontakt.”
 

Læs også: Retningslinjer skærpet igen: Nu skal der bruges visir eller maske ved tæt kontakt

Søren Brostrøm forklarer derudover også, at det vigtigste for at forebygge smittespredning stadig er grundig rengøring af overflader og hygiejne. 
 
”Vi vil ikke ud i en situation, hvor ledelsen på et plejecenter slækker på rengøringen, fordi man nu skal bruge visirer. Det har også været vigtigt i forhold til de opdaterede retningslinjer at præcisere et ledelsesansvar og stille krav til ledelsen om, at de sørger for, at der er værnemidler til rådighed, ” siger han. 
 

Vi giver plads til faglige vurderinger

Retningslinjerne er flere gange blevet opdateret og præciseret, og det er der en meget naturlig forklaring på ifølge Søren Brostrøm.
 
”Vi revurderer og justerer vores retningslinjer, fordi vi kun har kendt sygdommen i tre måneder. Vores første retningslinjer i januar om håndtering af ny corona startede et helt andet sted i forhold til værnemidler. De var meget ekstreme, da vi var bange for, at det var en ekstremt farlig sygdom som SARS eller ebola. Så det er med at finde balancen, både i forhold til at forebygge smitte og i forhold til, hvad der er hensigtsmæssigt,” siger han. 
 
Selvom der i de opdaterede retningslinjer står, at man i sundheds- og ældresektoren skal bruge ansigtsvisir eller maske, så er definitionen af langvarig eller hyppig kontakt måske op til fortolkning. Brug af visir, maske eller barriere bliver nævnt som særligt relevant, hvis man har tæt ansigtskontakt i over 15 minutter. Men hvad nu, hvis man kun har tæt kontakt i 12 minutter? 
 
”Vi mener ikke, at man skal gå med stopur eller målebånd. Vi har formuleret det, så vi også giver plads til faglige vurderinger både blandt medarbejderne og ledelsen. Men vi har sat skæringspunkterne ud fra internationale retningslinjer,” forklarer Søren Brostrøm.
 
Hvis de nye retningslinjer giver anledning til uenigheder mellem medarbejdere og ledelse på arbejdspladserne, så har det ikke været hensigten, noterer Sundhedsstyrelsens direktør. Han har dog nogle klare råd, hvis det sker.
 
”Det vil i så fald nok være tegn på manglende tillid mellem medarbejderne og arbejdspladsen. Der kan måske være brug for bedre samarbejde og dialog på en arbejdsplads, hvor det sker, så jeg vil opfordre til, at man retter henvendelse til sin tillidsrepræsentant i sådan en situation, som vi jo har god tradition for i Danmark,” siger Søren Brostrøm og fortsætter:
 
”Hvis der opstår uenighed om fortolkningen af retningslinjerne, så vil jeg råde til, at man retter henvendelse til den lokale afdeling af Styrelsen for Patientsikkerhed. Hvis det er et større principielt spørgsmål, så vil jeg råde jeres medlemmer til at rette henvendelse til FOA, som den vej igennem kan bringe  det videre til os i Sundhedsstyrelsen.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev